avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea pe apartamente a cheltuielilor pentru apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea pe apartamente a cheltuielilor pentru apa calda/rece

Este vorba de modul de repartizare pe apartamente (toate prevazute cu apometre individuale) a contravalorii diferentei dintre volumul de apa inregistrat de apometrul de intrare in bloc si suma consumurilor de apa indicate de apometrele individuale (din fiecare apartament).
La asociatia noastra, cheltuielile pentru apa calda/rece se repartizeaza pe apartamente astfel:
1-se calculeaza valoarea consumului individual citit la apometrul de apartament, inmultindu-se cu valoarea din factura de apa;
2-se aduna valorile de la toate apartamentele din bloc, rezultand o valoare totala a consumului individual;
3-diferenta dintre valoarea din factura si valoarea rezultata din insumarea valorilor individuale este impartita pe numarul total de persoane din bloc, rezultand o valoare in lei/persoana;
4-in final, cheltuiala cu apa pentru fiecare apartament se calculeaza dupa formula:
Volum individual x pret apa din factura + nr. persoane din apartament x lei/persoana = lei/apartament

Consideram ca acest mod de calcul nu este in conformitate cu prevederile art.48 (2) din Legea 230/2007 (care spune ca "cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari cu plata unor servicii publice...se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii..."), precum si cu prevederile art.39 din HG 1588/2007 (care spune ca "cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale...").
Aplicarea metodei de impartire mentionata mai sus face ca sa existe diferente mari intre apartamente ale pretului mediu corespunzator consumului de apa individual (exemplu, pentru apa calda din luna noiembrie 2012: diferenta a fost de la 188,34 lei/mc la un apartament cu 2 persoane si un consum individual de 5 mc, pana la 46,58 lei/mc la un apartament cu 3 persoane si un consum individual de 1 mc. Pretul din factura a fost de 13,27 lei/mc, ar consumul suplimentar de 0,65 mc/1 mc individual, respectiv 65 %). Deci, nu exista o repartitie echitabila a diferentei volumului de apa.
Pentru eliminarea acestei anomalii si a nemultumirilor intre locatari, ar trebui ca diferenta dintre volumul de apa inregistrat de apomentrul general si suma consumurilor inregistrate de apometrele de apartament sa se raporteze la suma consumurilor individuale, astfel incat sa rezulte ce consum de apa suplimentar revine pentru fiecare metru cub de apa inregistrat de fiecare apartament (adica, m.c suplimentar/m.c individual). Acest consum suplimentar pe metru cub ar reprezenta de fapt cu cat la suta se suplimenteaza consumul de apa citit la apometrul de apartament.
In final, formula de calcul pentru cheltuiala cu apa la un apartament va fi urmatoarea:
(Volum individual + Volum individual x Consum suplimentar/mc) x pret apa din factura = lei/apartament
Aceasta formula, care este in conformitate cu prevederile legale mentionate mai sus, ar face ca pretul mediu recalculat pentru apa sa fie acelasi pentru toate apartamentele, indiferent de numarul de persoane din fiecare apartament, iar calculul s-ar baza intradevar pe acelasi criteriu din factura de apa, adica pe metru cub de apa si pretul in lei/mc.
Asteptam cu mare interes si nerabdare raspunsul dvs referitor la corectitudinea si legalitatea metodei de repartizare a cheltuielilor cu apa calda intr-un bloc in care toate apartamentele sunt contorizate cu apometre individuale.
Cu stima si multe multumiri !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:02, 10 Februarie 2013
@margancostel a scris:
Aceasta adunare nu este corecta nici din punct de vedere matematic, deoarece se aduna doua masuri diferite, restectiv lei/mc cu lei/per.


Se aduna doua valori exprimate in lei , asa ca este corect matematic.
Consumul individual --> mc* (lei/mc) = lei. Din aceasta fractie se reduc mc de la deimpartit si impartitor si ramane la deimpartit lei.

Consumul comun --> (lei / persoana) * nr.persoane Se reduce persoana de la deimpartit si impartitor si ramane (lei * nr.) Care este tot o valoare exprimata in lei.

Deci se aduna doua valori exprimate in lei.

Cine "suntem nemultumiti"? Daca sunteti o majoritate din asociatie, puteti cere in AG sa se schimbe sistemul de repartizare a acestei diferente asa cum doriti.
Daca sunteti o minoritate, puteti incerca sa-i convingeti si pe ceilalti sa gandeasca ca dv, aducandu-le argumente si hotarati in AG modul acesta de repartizare.

Asa cum vi s-a spus aici, exista mai multe cauze ale diferentei lunare intre factura si ce declara locatarii, iar modul de repartizare a acesteia se hotaraste in fiecare asociatie in parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Consum apa nedeclarat Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua. Locuiesc la bloc, si am o problema cu modul in care se calculeaza cheltuielile cu apa. Toti vecinii au apometre, niciunul nu este verificat ... (vezi toată discuția)
Diferente - citire apometre- factura furnizor dragomang dragomang la calcularea intretinerii pentru luna decembrie 2012 - s-a constatat o diferenta mare intre suma consumurilor comunicate de catre locatari si factura RADET. ... (vezi toată discuția)