avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de inchiriere a locuintei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de inchiriere a locuintei

Buna ziua,

Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere.
In "Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor dintre locatori si locatari" spune la Sectiunea 5 "Rezilierea contractului de inchiriere" urmatoarele:
Art. 11 – ....
(2) Condiţiile speciale de reziliere a contractului de închiriere, fără respectarea preavizului de 6 luni, din partea
locatorului sunt:
a) .....;
b) neachitarea chiriei sau a mai puţin de jumătate din aceasta pentru o perioadă de cel puţin două luni consecutiv;
c) .....;
d) ......;
e) la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când locatarul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 2 luni, dacă au fost stabilite în sarcina locatarului prin contractul de închiriere.
f) .......
Din punct de vedere al locatorului aceste doua prevederi ale legii nu prea ajuta. Alt articol al aceleiasi legi, art.7, alin. 1, spune ca garantia ceruta locatarului nu poate fi superioara chiriei pe doua luni.
Asta inseamna ca se reziliaza contractul daca locatarul nu plateste chiria pe doua luni si intretinerea pe doua luni. Prin urmare, locatorul iese in pierdere deoarece el are garantie doar doua chirii, asta fara sa mai luam in calcul celelalte facturi: curent electric, internet, TV.
In concluzie, este legal daca in contractul de inchiriere pun niste conditii mai restrictive legate de plata chiriei si intretinerii?
De exemplu, sa pun data de 5 aprilie ca data pana la care sa se faca plata chiriei pe luna aprilie. Dupa aceasta data locatorul are dreptul sa rezilieze contractul.
Plata intretinerii sa se faca in mod exceptional cu o luna intarziere, dar nu mai tarziu de 15 zile de la listarea lunii urmatoare, cand se vor achita ambele sume de plata. Mai exact, plata intretinerii pe luna aprilie sa se faca dupa 15 zile de la afisarea intretinerii pe luna mai, in acel moment platindu-se inclusiv luna mai.
Este legala o astfel de abordare?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: netcupeter , utilizator 15:04, 4 Noiembrie 2013
In conditiile in care in contractul de locatiune introduceti clauze care sa va asigure interesul,iar locatarul isi asuma prin semnatura olografa contractul,este perfect legal
Referitor la termenul de plata este de preferat sa analizati termenul stabilit de asociatia de proprietari,care prin adunarea generala poate hotari si alte termene
Atentie la clauza privitoare la intretinerea din luna in care inceteaza/ reziliaza contractul,impunere care se face de regula la interval de 1-2 luni
Legea la care faceţi referire este cumva proiectul publicat de ministerul dezvoltării? [ link extern ]

Dacă da, nu cred că acest text este în vigoare, cel puţin nu l-am găsit altfel decât ca proiect.

Materia închirierii locuinţelor este reglementată prin Legea nr. 114/1996 şi prin Codul civil (v. articolele 1824-1835).
Multumesc pentru raspunsuri!

ynocentta a scris:

Atentie la clauza privitoare la intretinerea din luna in care inceteaza/ reziliaza contractul,impunere care se face de regula la interval de 1-2 luni


Nu am inteles exact la ce va referiti in paragraful acesta.

Legea la care faceţi referire este cumva proiectul publicat de ministerul dezvoltării? ...


Da! Acela este documentul din care citam. Nu am stiut ca nu este in vigoare.

Intervenţia moderatorului
Am corectat citarea, astfel încât să nu includă şi textul adiacent.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
klewos, utilizator
In cadrul asociatiilor de proprietari,consumurile de utilitati din luna curenta se factureaza de catre furnizori in luna urmatoare si se recupereaza de la locatari dupa inca o luna !! Deci,atentie la termenele fixate prin contractul de inchiriere>
Am inteles!
Eu gandeam asa in lumina legii chiriilor pe care am citat-o in primul post, fara sa stiu ca nu este in vigoare.
O sa trec in contract ca termen de plata a intretinerii maxim 15 zile de la data afisarii. Parca acesta este si termenul legal de plata a intretinerii.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, mai jos va prezint un contract de inchiriere si va ... anicagrecu anicagrecu Buna ziua, Mai jos va prezint un contract de inchiriere si va solicit parerea, unele articolo par abuzive, este ok de semnat? Multumesc CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Poate proprietarul să mă dea afară după doar două zile de la semnarea contractului de închiriere? Ruxandratudorancea Ruxandratudorancea Buna ziua! Săptămâna trecută am semnat un contract de închiriere pentru un apartament in care stau eu , un băiat și un câine. Doamna Propietara știa ... (vezi toată discuția)