avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ani lipsa la vechime in cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ani lipsa la vechime in cartea de munca

Buna ziua
Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de cotizare,unde imi apar toate locurile de munca avute,in afara de perioada 2006-2010.Ce sa inteleg,ca nu mi s-au platit taxele sau ce?
M-ar ajuta orice raspuns.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 26 Septembrie 2013
Multumesc mult ptr raspunsuri.M-am gandit ca ceva nu este in regula atata timp cat celelalte CUI-uri apar pe stagiul de cotizarea,exceptandu-l pe acesta,2006-2010.Iar pe anul 2012 nu mi sa dat nimic sa semnez,nici un act aditional,si vad ca apar cu sume de genul 213 ron/6zile oe luna septembrie,iar eu am venit la servici ca de obicei.Si tin sa mentionez ca in 19.10.2006 cand m-am angajat mi sa dat contractul individual de munca si avea stampila ITM-ului.De asta nu inteleg de ce nu apar in stagiul de cotizare?
Daca spuneti ca ati primit CIM cu viza ITM, ori angajatorul nu a depus declaratia la Casa de Pensii, ori apareti in declaratii cu CNP eronat. Cred ca solutia mentionata de dl. consilier ar fi cam singura.
Bun,si in cazul in care nu mi s-au platit taxele legale catre stat,acestea se mai pot face retroactiv,sau sunt pur si simplu ani pierduti?
Multumesc
Din cate stiu eu, neplata taxelor aferente salariilor nu afecteaza stagiul de cotizare la pensie. Acesti bani v-au fost retinuti din salariu si angajatorul avea obligatia de a-i plati la buget. Angajatorul poate fi obligat la plata retroactiva a acestor taxe. Pentru dvs important este sa va regasiti in evidenta Casei de Pensii ca si salariat cotizant. Daca angajatorul nu a depus declaratiile pentru perioada cat ati fost salariata, sau figurati cu CNP eronat, va fi obligat de instanta sa depuna sau sa refaca declaratiile depuse. Omeneste vorbind ati putea incerca sa solicitati Casei de Pensii sa ceara angajatorului rezolvarea problemei dvs. Incercati, nu se stie niciodata!
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta apanajul institutiilor statului iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, puteti sesiza ANAF-ul in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Art. 27 (1) din OUG nr.86/2003 : Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
....

Alte discuții în legătură

Model adeverinta recalculare pensie Ank27 Ank27 Buna dimineata!Am un salariat angajat pe durata nedeteminata care a iesit la pensie anul trecut si acum intentioneaza sa isi recalculeze pensia.Mi-a solicitat ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)
Contributie cas. dovada platii. liber profesionisti floor floor Buna ziua. Daca, potrivit Statutului organizatiei profesionale al carui membru sunt, aceasta este **de utilitate publica** si are printre atributii asigurarea ... (vezi toată discuția)