avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate face demersul necesar incheierii contractului de munca, deoarece eram in perioada de proba de lucru).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:05, 22 August 2013
1. Din Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. - Asadar in perioada de proba oricare dintre parti poate sa inceteze contractul individual de munca printr-o notificare scrisa, fara a motiva acesta.
- Avantajul este ca nu este necesar preavizul.
@ edward71

Una este demisia si alta este incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul duratei de proba.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta rin demisie fara preaviz, in conditiile art. 81 alin.8 C. muncii.

In cazul dvs, devin incidente prevederile art.31 alin.3 C.mun. care dispun ca, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.

Incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba din initiativa salariatului exclude posibilitatea ca acesta sa beneficieze de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba IlieBC IlieBC Buna ziua, Zilele acestea am fost intrebat de clauzele incetarii contractului de munca. Persoana respectiva se afla in perioada de proba (90 de zile, din ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca/demisie in perioada de proba consumator_IT consumator_IT Buna seara, M-am angajat de aproape o luna (fara 8 zile), deci sunt inca in perioada de proba de 90 de zile. Din pacate, postul nu corespunde deloc ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca determinat, demisie Furtună Nicu-Vlad Furtună Nicu-Vlad Legea 53/2003 din codul muncii articolul 31 (3) \"In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile ... (vezi toată discuția)