avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... chemat in fata comisiei de disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

chemat in fata comisiei de disciplina

cer ajutor/ acum o sapt in timpul serviciului am avut de efectuat o lucrare la inaltime cu echipa pe o platforma unde se afla si o camera de supraveghere rotativa, in timpul lucrari am obs. ca suntem monitorizati dupa care dau caciula jos si ii sterg obiectivul timp de max 5-6sec iar la terminarea programului sa aflu de la conducere ca sunt chemat la comisia de disciplina. la ce sanctiune sa ma astept?
ma simt ca ultimul om pentru o asemenea banalitate #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 7 Februarie 2013
1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

3. In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

4. Daca se dispune desfacerea disciplinara a c.i.m. fara a se efectua cercetarea disciplinara prealabila , atunci concedierea este lovită de nulitate absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara salariat Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Se poate aplica unui salariat daca a savarsit o abatere disciplinara, incalcand mai multe prevederi legale reducerea salariului pe o perioda de 1 luna cu 5%, ... (vezi toată discuția)
Retineri salariale elenaelli elenaelli buna ziua !am si eu niste nelamuriri ,mi se retin 10% din salr pentru neralizarea unor tinte .vreau sa stiu daca aceste retineri sunt legale .va multumesc. (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)