avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri salariale

buna ziua !am si eu niste nelamuriri ,mi se retin 10% din salr pentru neralizarea unor tinte .vreau sa stiu daca aceste retineri sunt legale .va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 5 Noiembrie 2009
atita timp cit sint prevazute in contractul colectiv/ individual de munca aceste "penalizari" sint legale. daca diminuarile salariale nu sint cuprinse in contractul colectiv/individual de munca puteti sesiza ITM-ul si ulterior puteti solicita instantei de judecata obligarea angajatorului sa va remita sumele retinute ilegal.
ART. 264 (1) Codul muncii prevede: Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;


Prin urmare vi se poate aplica doar ca sanctiune disciplinara , pentru care legislatia muncii prevede o procedura...Nu au respectat-o atacati in instanata.
Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură disciplinara, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Chemat in fata comisiei de disciplina morarucostica morarucostica cer ajutor/ acum o sapt in timpul serviciului am avut de efectuat o lucrare la inaltime cu echipa pe o platforma unde se afla si o camera de supraveghere ... (vezi toată discuția)
Sanctionarea unui salariat Remus47 Remus47 In ce conditii si ce procedura exista sa sanctionez material un salariat pentru neandeplinirea sarcinilor de serviciu , mai precis pentru producerea de ... (vezi toată discuția)