avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita pentru fostul proprietar?
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita pentru fostul proprietar?

in luna decembrie am cumparat o societate ce avea ca aport la capitalul social un imobil. Notarul a trimis pentru inscriere la cartea funciara ,actul constitutiv dar fara incheierea judecatorului delegat...,binenteles ca ocpi a respins intabularea pt ca nu era dosarul complet. Au venit sarbatorile..., a iesit si incheierea de la registrul comertului...,dar notarul a inceput lucrul abia pe 20 ianuarie. pana la urma satula de atatea intarzieri m-am dus singura la cartea funciara sa intabulez.Pana aici totul ok, dar cand am ridicat incheierea de intabulare (in sfarsit) constat ca in extras la "sarcini" este trecuta o somatie de plata ,trimisa de executor bancar pentru fostul proprietar. Am cerut explicatii la registrator. Acesta mi-a adus dosarul somatiei si constatam impreuna ca niciunul din contractele de ipoteca depuse de catre executor nu aveau ca si garantie imobiliara acest imobil. urmare ....se pare ca trebuie sa fac plangere impotriva incheirii cu privire la somatie...,ba chiar si o contestatie la executare. Dar eu tot nu inteleg un lucru : cum poate un executor sa faca o somatie pt un imobil altul deca cel pe care il are in contractul de ipoteca?
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 01:24, 14 Februarie 2009
Cum poate sa faca acest lucru un executor?.....din comoditate sau din neatentie.
Cred ca ar trebui trebui sa feceti plangere impotriva incheierii cu privire la somatie. Asta in primul rand ....deoarece nu cred ca se incepe executarea silita atat de repede. Si poate se rezolva doar cu plangerea....
Va trebui sa analizati actele. Somatia reprezinta existenta unui drept de creanta impotriva detinatorului imobilului de la momentul la care s-a recunoscut dreptul de creanta. Este foarte posibil ca aceasta datorie sa apartina proprietarului/si/sau societatii comerciale, daca imobilul a fost adus ca aport. Ati cunoscut toate detaliile la momentul cesiunii. S-ar parea ca veti mai avea suprize.
Nu conteaza ce imobil apare in "contractele de ipoteca" . Exista un drept de creanta pe care un creditor incearca sa-l valorifice. Atat timp cat exista titlu acest creditor va incerca sa execute toate mobilele si imobilele detinute de debitor.(fie proprietarul, PFIzica, fie societatea comerciala in functie de momentul la care s-a adus ca aport imobilul). Exista doar regula potrivit careia se va urmari intai imobilul ipotecat si in situatia in care nu s-a recuperat toata suma, vor fi urmarite prin executare si celelalte bunuri din patrimoniul debitorului.

da, trebuie sa actionati, incercand sa blocati executarea.Cred ca aveti nevoie de avocat.

av. Ileana Schwarz
fostul proprietar are multe datorii dar si multe ipoteci, am inteles ca este intr-un litigiu cu banca din cauza cresterilor repetate ale dobanzii. societatea nu are datorii iar imobilul la momentul la care am cumparat societatea era liber de sarcini.
multumesc
P.S. am inteles ca banca nu a executat niciunul din bunurile luate in garantie....,cum de vor sa execute un alt imobil?
Tocmai asta am spus. Va trebui sa actionati. Somatia poate fi inscrisa.Trebuie sa va aparati.
av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

E procedura inscrierii somatiei in cartea funciara obligatorie la executare imobiliara? catinf catinf Buna ziua, Debitorul isi instraineaza imobilul (cu act v-c cu clauza intretinere) cu 4 zile inainte de primirea somatiei de plata de la executori. Noii ... (vezi toată discuția)
Ipoteca te scuteste de debit ? Badger Badger Daca ai un credit ganatat cu ipoteca si valoarea imobilului ipotecat scade sub valoarea creditului (din motive obiective, ex. caderea pietei imobiliare...) si ... (vezi toată discuția)
Act adjudecare Ofof Ofof Buna ziua... In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al ... (vezi toată discuția)