avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Act adjudecare
Discuție deschisă în Executare silită

Act adjudecare

Buna ziua...
In luna ianuarie am participat la o licitatie, unde am fost declarata adjudecatar. Eu am adjudecat la pretul de 75 % (pretul de incepere al licitatiei la acel termen) si am adjudecat in contul a 2 creante (o sulta si o cesiune de creanta). Executorul mi-a pus in vedere ca trebuie sa achit creditorii preferentiali, care erau :BCR (ipoteca de rang I), SPIT si chelt de executare. Am depus banii care sa acopere creantele preferentiale inca din luna februarie. Executorul a refuzat sa imi intocmeasca actul de adjudecare si dupa ce i-am facut plangere la instanta impotriva refuzului sau, l-a obligat instanta sa imi dea actul. Acum trebuie sa ma duc sa imi dea actul, doar ca am o problema.... executorul nu a distribuit sumele de bani, motiv pt care creanta bancii a crescut si practic nu mai ajung banii pe care i-am depus eu in februarie.
Intrebarea mea este... Daca ma duc si imi iau actul de adjudecare si ma duc sa imi intabulalez imobilul, ipoteca este radiata sau trebuie adresa din partea bancii catre Cartea funciara pt a se radia?
Stiu ca la licitatie se adjudeca liber de sarcini, dar nu stiu daca Cartea funciara radiaza ipoteca de la banca sau ii trebuie o adresa de la banca?

Si ar mai fi o intrebare: cine plateste diferenta de bani pt banca (pt ca din februarie pana in prezent la banca s-au mai acumulat niste dobanzi, comisioane, etc)...si nu mi se pare corect sa le platesc nici eu ca adjudecatar dar nici debitorul ca titular de credit...ca practic a fost vina executorului ca nu a facut distibutia de pret in februarie

multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Ofof , utilizator 22:47, 11 August 2009
Dvs. ati fost obligat la plata pretului, nu la acoperirea integrala a creantelor. Nu este treaba dvs. ce creante au creditorii, doar sa platiti pretul adjudecarii. In cazul adjudecarii in contul creantei si existentei unor creditori care au un drept de preferinta, dvs. depuneati suma necesara pentru plata creantelor "pana la concurenta pretului de adjudecare", adica suma rezultata din creanta dvs. + diferenta de bani ce se distribuie creditorilor nu putea depasi pretul de adjudecare. Creditorii interesati puteau sa formuleze o contestatie la executare in raport de refuzul executorului judecatoresc in a proceda la distribuirea pretului.
ok...dar....
1.cartea funciara in baza actului de adjudecare...radiaza ipoteca bancii,chiar daca executorul nu a facut distributia pretului si nu a achitat creanta bancii....radiaza aceasta ipoteca fara o adresa din partea bancii de radiere?
2. orice bun care se vinde la licitatie ....se vinde conf CPC liber de sarcini....de ce ar trebui CF sa astepte o adresa de la banca?....
3. din momentul adjudecarii si pana acum(din momentul platii mele efective) si pana acum au trecut vreo 6 luni...intre timp pretul achitat de mine nu mai indestuleaza creanta bancii...cine plateste diferenta?
1. Radierea se dispune din oficiu, ca urmare a adjudecarii, conform art. 518 alin. (4) C.proc.civ., mai putin cele pentru care dvs. (adjudecatar) sunteti de acord sa fie mentinute. Dupa cum vad ca duceti grija bancilor, este posibil sa doriti sa mentineti imobilul sub ipoteca dumnealor. Este doar alegerea dvs.
2. Cine v-a spus dvs. ca "vanzarea" se face libera de orice sarcini ? Vanzarea prin executare silita se poate face si cu sarcini asupra imobilului. De la data "intabularii", imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini instituite pentru "garantarea drepturilor de creanta".
3. Care este interesul dvs. cu privire la modul in care alti creditori isi vor recupera diferentele fata de ce au obtinut din pretul de adjudecare ? Si daca nu sunt indestulati, ce este ? Fiti generos si garantati dvs. recuperarea diferentei fiind de acord cu mentinerea ipotecii bancii pe imobilul dvs., iar daca datornicul nu plateste acele diferente veti fi executat silit prin urmarirea imobiliara a bunului pe care l-ati dobandit prin adjudecare.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Eu nu duc grija bancii, Doamne fereste

Mie imi este teama ca neajungand suma pt banca, aceasta nu va face adresa de radiere a ipotecii si prin urmare voi ramane cu o ipoteca pe imobil in favoare bancii.
De fapt eu intrebam daca radierea ipotecii si a celorlalte somatii (pt ca mai exista niste somatii notate in cartea funciara, somatii impotriva debitorului) se face din oficiu de Cartea funciara sau se face in urma unor adrese ale celor care au instituit aceste notari
Eu tot nu am inteles cum v-a pus in vedere executorul sa achitati creditorii. Nu v-a pus in vedere sa achitati pretul intr-un termen ? La partea cu radierea v-am raspuns, va inscrieti dreptul de proprietate in baza actului de adjudecare.
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

adjudecare imobil eugennico eugennico Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie. Am ... (vezi toată discuția)
Apartament prin licitatie publica cu probleme eleodor-popescu eleodor-popescu Buna ziua. Am achizitionat un apartament prin licitatie publica. Debitorul avea datorii la BANCA A care l-a scos la licitatie, iar din actele executorului ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar persoana juridica delta95 delta95 Am adjudecat la o licitatie un apartament ca persoana juridica. La oficiul de cadastru mi s-a refuzat intabularea imobilului din cauza ca este un sechestru ... (vezi toată discuția)