avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită riscuri la executarea silita?!
Discuție deschisă în Executare silită

riscuri la executarea silita?!

Daca la data executarii, dupa respingerea contestatiei oferi suma de bani datorata dar creditorul vrea sa-ti ia casa, ce urmeaza? Daca se poate,cum se poate evita? Ma refer la cazul de buna credinta, cand nu ai platit din prima, pentru ca suma era mai mare decat cea datorata si ai urmarit sa platesti ce se cuvine, nu in plus.
In cazul in care veti plati intergral obligatia prevazuta in titlul executoriu, in care ati achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a datoriei (art. 371 indice 5 Cod de Procedura Civila).

Prin urmare creditorul nu poate sa va ia si casa, daca ati achitat toata datoria, nu doar ati oferit-o.

Vezi prev.art.523 cod proc.civila:

(1) În tot cursul executării silite asupra bunurilor imobile, debitorul sau altă persoană interesată poate obţine desfiinţarea măsurilor asigurătorii sau de executare, consemnând la dispoziţia creditorului urmăritor întreaga valoare a creanţei, cu toate accesoriile şi cheltuielile de executare.
(2) Dispoziţiile art. 428 alin. 2-4 se aplică în mod corespunzător.
(3) În cazul în care cererea este admisă, instanţa, cu acordul debitorului, va dispune şi eliberarea sumei în mâinile creditorului.


Apoi cele prev.de art.428 cpc:

(1) Debitorul sau o altă persoană interesată va putea solicita încetarea sau suspendarea urmăririi, numai dacă depune valoarea ce i se cere sau, după caz, valoarea bunului reclamat, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, la dispoziţia organului de executare.
(2) Totodată, persoanele arătate la alin. 1 vor fi obligate să înmâneze executorului judecătoresc pe lângă recipisa de consemnare şi o copie de pe cererea de suspendare sau de încetare a executării silite, depusă la instanţa competentă. Până la soluţionarea cererii de către instanţă urmărirea se va opri în tot sau în parte.
(3) Asupra cererii de încetare sau suspendare a executării silite instanţa de executare se va pronunţa prin încheiere, potrivit dispoziţiilor privitoare la ordonanţa preşedinţială.
(4) În orice alt caz, urmărirea va continua, dispoziţiile art. 399 şi următoarele fiind însă aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita creante telefonie mobila neacsur neacsur Buna ziua in primul rand. Nu stiu daca sunt prima persoana care cere un sfat in aceasta siutuatie insa nu am gasit un topic similar din care sa ma pot ... (vezi toată discuția)
Consemnarea sumei urmarite la dispozitia creditoruli. procedura. Irina S. Irina S. Cum se realizeaza efectiv aceasta consemnare a sumei urmerite la dispozitia creditorului urmaritor? Inteleg din lecturarea art. 523 (1) cpc ca exista o ... (vezi toată discuția)
Urgent! Irina S. Irina S. Daca s-a incheiat in proces verbal de licitatie, prin care se constata ca..creditorul a adjudecat in contul pretului..urmand ca in termen de 30 de zile sa ... (vezi toată discuția)