avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... scutirea de impozit
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

scutirea de impozit

este necesara stimularea profesorilor / educatorilor debutanti prin scutirea de impozit pe salariu pe o perioada de cativa ani

se poate reintroduce in replica impozitul in IT, ca oricum cei din IT au salarii mari, si scutirea lor de impozit s-a facut ca o masura de a stopa exodul de 'creiere'. in conditiile actuale pot sa plece unde vor, ca nu-i mai primeste nimeni. s-a dus vremea cand IT-ul era o elita. acum e plin de IT in toata lumea.

bugetul se pastreaza nestirbit: daca in IT se impoziteaza din nou, sa zicem 10.000 de persoane, cu un impozit mediu de 500 RON, asta reprezinta impozitul pentru 3 profesori debutanti, cu 1000 RON salariu fiecare.
deci raportul este 1 la 3, adica 30.000 de profesori debutanti pot fi scutiti de impozit

se poate extinde aceasta masura de scutire de impozit si la personalul medical debutant, daca se introduce impozitul diferentiat.

o redistribuire de acest gen este necesara. 'desteptii' din IT pot lucra si pentru 2 firme in acelasi timp, nu sunt oricum de vaitat. invatamantul insa e baza societatii, educatia,... fara invatamant nici IT nu am avea. sa analizam problema si sa depistam cauza reala, sa punem degetu pe rana.

personal lucrez in IT de 9 ani si sunt fost profesor de matematica, asa ca stiu cum merge treaba in ambele tabere. nu spun vrajeli.
Categoriile de persoane scutite de taxe si impozite, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor.
* Sunt scutite de la plata impozitului pe venit urmatoarele categorii de persoane:
- invalizii de razboi, orfanii, vaduvele de razboi si persoanele care primesc pensii de invaliditate de gradul I;
- bursierii;
- cei cu handicap grav sau accentuat;
- veteranii de razboi;
- persoanele persecutate politic, cele deportate ori care au fost prizoniere, urmasii luptatorilor in Revolutia din 1989, precum si persoanele persecutate etnic.
* Sunt scutite de impozitul pe cladiri si terenuri, de taxa asupra mijloacelor de transport sau de taxa pentru eliberarea avizelor si autorizatiilor urmatoarele categorii de persoane:
- veteranii de razboi;
- persoanele persecutate din motive politice, precum si cele deportate ori care au fost in prizonierat;
- eroii-martiri si urmasii acestora si luptatorii in Revolutia din 1989.
* Vaduvele de razboi si vaduvele veteranilor care nu s-au recasatorit beneficiaza de scutire la impozitul pe cladiri si terenuri.
* Persoanele cu handicap grav sau accentuat si persoanele invalide de gradul I sau II au dreptul la scutire de la plata impozitului pe cladiri si terenuri si de la achitarea taxei pentru eliberarea autorizatiilor pentru activitati economice.
* Scutirea de la plata impozitului pe cladiri se aplica doar cladirii folosite ca domiciliu. De asemenea, scutirea de la plata impozitului pe teren se aplica doar suprafetei aferente cladirii utilizate ca domiciliu.
- Persoanele care reabiliteaza sau modernizeaza termic cladirile de locuit pe care le detin in proprietate sunt scutite de impozitul pentru aceste cladiri pe perioada de rambursare a creditului obtinut pentru reabilitarea termica.
- Cei care au venituri lunare mai mici decat salariul minim pe economie, care primesc ajutor de somaj sau pensie de asistenta sociala, precum si alte categorii de persoane pot beneficia de scutiri de la plata impozitelor pe cladiri sau terenuri ori reduceri ale acestora in urma unor hotarari ale consiliilor locale. Aceste reduceri sau scutiri se acorda pe baza unor cereri care se depun la primarie.
* Reducere la plata integrala
- Impozitul pe cladiri se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv. Impozitul anual pe cladiri, de pana la 50 lei, inclusiv, trebuie achitat integral pana la 31 martie. Persoanele care vor achita impozitele integral pana la aceasta data au o reducere de 10%. Taxele si impozitele locale se pot plati la Directia de impozite si taxe locale, precum si la unitatile CEC sau la oficiile postale.
mareleg2 a scris:

... 'desteptii' din IT pot lucra si pentru 2 firme in acelasi timp, nu sunt oricum de vaitat.


:offtopic:nepalcuta forma de referire la colegii dvs. de activitate...
buna ziua.pensionara cu gardul II boala si certificat de handicap cu deficienta functionala accentuata(cod handicap II) ,are voie sa fie angajata cu contarct de munca pe o firma de prestari servicii administartie imobile(sef de scara)?.Daca da rog a mi se spune sub ce forma ce taxe sunt scutiete pt aceasta persoana ,pt ca administratora sustine ca plateste pt salariul ei toate taxele si impozitele la stat.Anume pt un salariu de 600 net dansa sustie ca pensionarei i se paltesc impozite de inca 600.Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit teren agricol Adriana68 Adriana68 Tatal meu este paralizat si are un certificat de handicap. Are un teren agricol la care primaria cere impozit. Este scutit de impozit in baza acestui ... (vezi toată discuția)
Impozit pe locuinta bogdaner bogdaner stiu ca persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe locuinta, sau in cazul in care locuieste cu parintii, acestia sunt scutiti de la plata ... (vezi toată discuția)
Impozite Giubega Giubega Persoanele cu handicap gr 2 accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe locuinta ?Dar auto? (vezi toată discuția)