avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Se plateste spitalizarea la accidente rutiere?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Se plateste spitalizarea la accidente rutiere?

buna ziua in data de 21.01.2013 am suferit un accident rutier ,nu a fost din vina mea eu sunt asigurat medical ,cei de la spital au venit cu un formular si am precizat ca nu doresc sa platesc spitalizarea .Este vorba de 30 de zile de spitalizare si conform legii 95/2006 art.313 alin.1 trebuie platita de mine spitalizarea?multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 22:28, 23 Iunie 2014
Buna seara.
Dumneavoastra, fiind personana asigurata in sistemul public de asigurare medicala, dupa cum ati mentionat, beneficiati de asazise servicii medicale gratuite. Odata cu introducerea coplatii, persoanele asigurate in sistemul public de sanatate, printre care si dvs., mai trebuie sa achite si contravaloarea unor servicii medicale. In articolele de mai jos sunt mentionate categoriile de personal scutite de la coplata, precum si rmodul de reglementare a listei serviciilor medicale pentru care se incaseaza coplata si nivelul coplatii:

Art. 2131

Următoarele categorii de asiguraţi sunt scutite de la coplată, după cum urmează:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;

b) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

c) pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.
Legea 95 2006 actualizată prin:

Legea 220/2011 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din 28 noiembrie 2011, Monitorul Oficial 851/2011;

Art. 2132

(1) Lista serviciilor medicale pentru care se încasează coplata, nivelul coplăţii, precum şi data aplicării coplăţii se stabilesc prin contractul-cadru şi prin normele de aplicare a acestuia.

(2) Suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

(3) După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt acordate fără coplată.

(4) Documentul justificativ prin care se face dovada copiaţii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sănătate.

(5) Sumele încasate din coplată constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale şi se utilizează pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi pentru achiziţionarea tichetului moderator pentru sănătate.
Legea 95 2006 actualizată prin:

Legea 220/2011 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din 28 noiembrie 2011, Monitorul Oficial 851/201


asiguratorul celui vinovat de producerea accidentului plateste si spitalizarea dvs.
Depuneti o plangere penala impotriva vinovatuli si solicitati si despagubiri civile pentru prejudiciul cauzat in accidnte .
Nu este cea mai buna cale de a inainta plingere penala si va explic si de ce
Dupa sentinta definitiva si irevocabila daca victima in demers de 3 ani sufera de inrautatirea starii ei de sanatate si se poate face legatura intre starea ei si accidentul rutier, mai are dreptul de despagubire morala din partea firmei de asigurare! Am avut un caz recent, unde nu am mai putut ajuta clienta, desi starea ei de sanatate sa inrautatit cu 35-40 % conform medicului legist, desi victima nu a semnat la firma de asigurare la primirea despagubirii morale acordate de firma de asigurare, nu am mai putut ajuta, deoarece avea o sentinta definitiva si irevocabila!
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire,desi din ce am citit nu ar trebui sa fie nelamurire.Fetita(11 ani) unui vecin a fost victima unui accident rutier.Vecinul respectiv nu a avut nicio pretentie de la sofer.Fetita,ca urmare a accidentului,a fost spitalizata timp de 8 zile impreuna cu mama ei.Acum i se cere de catre spital suma de 1700 ron cheltuieli de spitalizare.Este corect sa platesca fetita avand in vedere articolul mentionat mai sus prin care copii de pana la 18 ani sunt scutiti de coplata?
Spitalul trebuie sa se constituie parte civila impotriva societatii de asigurare, unde avea cel vinovat o polita RCA valabil, nicidecum sa ceara de la victima nevinovata plata cheltuielilor de spitalizare!

Alte discuții în legătură

Sistemul de sanatate, coplata iustinian13 iustinian13 buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata. - cand intra in vigoare - eu sunt insarcinata si voi naste in iunie 2012, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate - cheltuieli spitalizare in caz de accident sergiumihaescu sergiumihaescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Acum 2 ani si jumatate am avut un accident langa Turnu Severin. Am fost internat o noapte la spitalul judetean ... (vezi toată discuția)