avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ce se va intampla daca......?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ce se va intampla daca......?

Azi dimineata uitandu-ma la stiri,am vazut cum procurorii DNA doresc sa-l bage la inchisoare pe fostul premier Adrian Nastase. Nu doresc sa dezbatem aici daca e vinovat sau nu,daca trebuie sa fie arestat,sau cati ani de puscarie ar trebui sa-i dea. Nu ma gandeam la aceste lucruri de dimineata,ca eu sunt satul de birocratia din Romania,dar uitandu-ma la Nastase Adrian,vedeam cum parul lui este albit. Ce varsta are nu ma intereseaza,dar in momentul acela ma gandeam ca ar trebui sa iasa la pensie,ca deja fiind albit,are o varsta de pensionar. Asa gandisem. Apoi intre timp meditam: Daca ar iesi la pensie si in acel moment se afla inchis,atunci cu pensia lui ce se intampla?
Sunt oameni in varsta care au muncit la viata lor ani multi,apoi intre timp comite o faradelege ( ex:un sofer la varsta de 62 ani da peste un om pe zebra si pietonul moare,iar soferul primeste 10 ani de inchisoare). Tinand cont ca mai avea 2-3 ani pana la pensie,intre timp iese la pensie. Ce se va intampla cu pensia acelui inchis? Cine o va lua?
:O
Cel mai recent răspuns: remus11 , utilizator 19:51, 13 Februarie 2013
BUNA ZIUA . 1. EU AM IESIT LA PENSIE LA VARSTA DE 52 DE ANI DATORITA AVANTAJULUI CACI AM LUCRAT IN GRUPA 1 DE MUNCA . AS VREA SA VA INTREB DACA LA IMPLINIREA VIRSTEI STANDAR DE PENSIONARE DE 65 ANI SE VA MAI RECALCULA PENSIA. 2. IN TIMPUL EXECUTARII UNEI PEDEPSE CU PRIVARE DE LIBERTATE UN PENSIONAR MAI BENEFICIAZA DE PRIMIREA PENSIEI?

In completarea raspunsului anterior, facem urmatoarele precizari:
- in situatia persoanelor care beneficiaza de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe superioare de munca, la implinirea varstei standard de pensionare, drepturile de pensie nu se recalculeaza, intrucat pensia pentru limita de varsta acordata la implinirea varstei standard de pensionare cat si cea acordata la varsta redusa sunt identice, din punct de vedere al cuantumului drepturilor de pensie. La stabilirea acestor drepturi se valorifica aceleasi elemente, respectiv stagiul de cotizare realizat in sistemul public si salariile , veniturile realizate pe parcursul intregii perioade de activitate.
- in cazul beneficiarilor de pensie pentru limita de varsta, care lucreaza dupa pensionare, exista posibilitatea de a solicita recalcularea drepturilor de pensie prin valorificarea perioadei respective. Recalcularea se poate solicita oricand, indiferent de durata stagiului de cotizare realizat.
- in situatia pensionarului pentru limita de varsta care executa o pedeapsa privativa de libertate, drepturile de pensie se pot achita :
 in mod direct de catre titularul drepturilor de pensie, prin posta, la sediul penitenciarului;
 prin intermediul unui mandatar desemnat prin procura speciala;
 in cont curent la una din bancile cu care CNPP a incheiat conventie.
In cazul in care se opteaza pentru varianta incasarii drepturilor de pensie prin intermediul unui mandatar, pensia se plateste la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
Procura speciala trebuie sa contina urmatoarele elemente:
 numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate ale titularului dreptului de pensie (valabil la data eliberarii procurii);
 numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data si locul nasterii) ale mandatarului;
 obiectul mandatului (intocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, incasarea pensiei pentru plati curente si restante, semnarea extrasului de cont);
 precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin titularului, inclusiv pe cea de a anunta in termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenita in situatia titularului de natura sa modifice sau sa

inceteze dreptul la pensie.
Procura speciala este intocmita de catre un notar public, are valabilitate 18 luni, putand fi reinoita conform aceleiasi proceduri.
In situatia in care optati pentru varianta incasarii drepturilor cuvenite, prin posta, la sediul penitenciarului, este necesar sa va adresati, in acest sens, cu o cerere, casei teritoriale de pensii in a carei evidenta se gaseste dosarul de pensie.
Cererea la care am facut referire trebuie sa contina urmatoarele:
• numele si prenumele;
• numarul dosarului de pensie (eventual o copie a deciziei de pensionare sau a unui cupon de pensie);
• ultimul domiciliu avut inainte de inceperea executarii pedepsei;
• ultima luna pentru care v-ati incasat drepturile;
• data la care a inceput executarea pedepsei;
• copie a actului de identitate, din care sa rezulte C.N.P. (cod numeric personal);
• adresa exacta a penitenciarului.
In vederea incasarii pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adreseaza direct institutiilor financiar-bancare, solicitand deschiderea contului.
In prezent, CNPP deruleaza plati prin urmatoarele banci comerciale:
Banca Comerciala Romana, CEC, Bancpost S. A., Banca Comerciala Carpatica SA, Banca Romana de Dezvoltare, Procredit Bank S.A., BancaTransilvaniaS.A., Libra Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank Romania SA, ATE Bank Romania SA, Volksbank, Piraeus Bank, Romanian International Bank, Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit Tiriac Bank, Alpha Bank Romania SA.


Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi banesti sau a reprezentantului sau legal, la solicitarea acestuia sau, dupa caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala, emisa conform legii. Dupa deschiderea contului, trebuie sa va adresati casei teritoriale de pensii care detine dosarul tatalui dvs., cu o cerere insotita de o copie a extrasului de cont.Aceste acte pot fi transmise, prin posta, in original, in regim de scrisoare recomandata cu confirmare de primire.


01-08-2012 16:30



Sursa:



[ link extern ]
Carp Mircea a scris:


:
 in mod direct de catre titularul drepturilor de pensie, prin posta, la sediul penitenciarului;



Multumesc frumos pentru raspuns. La acest lucru ma gandeam si eu,ma gandeam ca pensionarul va primi pensia la penitenciar,insa tot in acelasi timp ma gandeam ca ce ar face pensionarul cu pensia la inchisoare? Au magazine ptr.a-si procura mancare sau bauturi? Sunt sigur ca unii poate nu sunt condamnati pe viata,ci cativa ani,si cand vor iesi,o sa aiba ceva bani,dar ce se va intampla pensionarii condamnati pe viata? Probabil ca banii ii vor folosi in scopuri de caritate,sau.......? E decizia lor.
- in situatia pensionarului pentru limita de varsta care executa o pedeapsa privativa de libertate, drepturile de pensie se pot achita :


Interesanta formularea,sa intelegem ca doar cei pensionati la limita de varsta beneficiaza de pensie,in conditii de detentie?
Celelalte categorii(invaliditate,anticipata,de urmas) de pensionari sunt excluse?
Parca sistemul public de pensii functiona pe principiul contributivitatii,cat platesti atat primesti!
S-a schimbat ceva intre timp?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suport juridic - transfer pensie de la o banca la alta ContSters407253 ContSters407253 mama are proprire pe cardul de pensie cardul este blocat in fiecare luna se face propirea ,apoi merge la banca pentru a scoate restul mama doreste sa ... (vezi toată discuția)
Pensionar cu domiciliul in strainatate - depunerea dosarului la casa de pensii Selene Selene Buna ziua, m-as bucura mult daca m-ar putea lamuri si pe mine cineva in legatura cu aceasta problema: locuim in strainatate de cativa ani si mama mea a ... (vezi toată discuția)
Poprire de la casa de pensii Lucky3 Lucky3 Buna ziua ! Am poprire la Casa de pensie (ca tert poprit) . Primesc pensia prin posta, dar intampin mereu dificultati (ba nu au postas in zona noastra, ba ... (vezi toată discuția)