avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mosteneste cota parte apartament cu repartitie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mosteneste cota parte apartament cu repartitie de la stat ?

In 1983,pe numele mamei sotului meu,este repartizat un apartament cu 3 camere,oferti prin IJTL,intreprinderea de transport la care lucra, lunar platind chirie la stat.In acest apartament,din anul primirii acestuia,s-a mutat familia compusa din mama sotului,sotul dansei si cei doi copii necasatoriti din trei.(Al treilea copil,casatorit, locuia deja de peste 20 ani,in alta parte,cu familia lui.)
In 1989 mama sotului decedeaza. si cu cateva luni inainte de-a muri, unul din cei doi copii care locuiau cu ea se casatoreste si se muta din apartamant.
In apartament ramane sotul ramas vaduv avand calitatea de pensionar si fiica lui necasatorita,salariata.
In 1991 ,fiica isi duce tatal la notariat si doar cu acordul tatalui,in calitate de colocatar cu ea, trece contractul apartamentului dat de stat cu chirie de pe numele mamei ei decedate,pe numele ei ca fiica a decedatei,fara sa ceara acordul celor doi frati,care in acel moment locuiau fiecare la casa lui,fiind casatoriti.
Din 1991, fiica incepe sa plateasca ratele la apartamentul dat de stat,dandu-se legea conform careia chiariasii isi pot cumpara locuinta data de stat,pe un pret de nimic.Pe-atunci era baneste vorbind ,un pret simbolic ,cat un televizor un astfel de apartament.
In 1993 decedeaza si tatal sotului meu,fiica necasatorita,ramanand singura in acest apartament.
Intrebarea este: sotul meu si respectiv fratele lui n-au niciun drept la o cota parte din acest apartament,avand in vedere ca acel contract de chirie era pe numele mamei decedate cand a fost transferat pe numele fiicei doar cu acordul tatalui?
Avand in vedere ca fiica si-a platit mare parte din pretul apartamentului din pensia tatalui ei,(cei doi frati ramasi fara absolut nimic ca mostenire dupa moartea parintilor,fiica ramanand cu apartamentul si bunurile toate din el),ar avea dreptul macar la o cota parte din banii achitati pentru apartament in cei doi ani,cat tatal traia si locuia cu fiica,pensia lui fiind administrata integral de fiica lui?

Cel mai recent răspuns: mariapopescu , utilizator 20:45, 17 Februarie 2009
Desigur ca nu de cateva milioane este vorba . Avansul de .30% din pretul unui apartament cu 3 camere ,plus contravaloarea ratelor lunare timp de doi ani,valoreaza mult mai mult.
Contractul de inchiriere a fost trecut de pe numele mamei decedate a sotului meu pe numele fiicei,doar cu acordul tatalui,deoarece in apartament ramasesera sa locuiasca doar tatal cu fiica,sotul mutandu-se cu un an in urma,prin casatorie.
Va puteti proba solicitarea cu orice mijloc de proba , respectiv martori , inscrisuri , interogatoriu , etc. Procesul este foarte dificil insa merita incercat .
mariapopescu a scris:
... cumpara locuinta data de stat,pe un pret de nimic.Pe-atunci era baneste vorbind ,un pret simbolic ,cat un televizor un astfel de apartament.

Imi cer scuze daca am inteles gresit... mi s-a parut ca ati spus ca apartamentul facea cat un televizor, avand un pret de cumparare derizoriu... De aceea am intrebat, vreti sa cheltuiti bani prin instante pentru atata valoare?
Fiecare dupa cum crede, evident...
Cand s-a cumparat apartamentul si cat timp s-au platit ratele dupa aceea din banii tatalui sotului dv.?
Doamna maria popescu...
In urma decesului soacrei dv. in 1989, ar fi trebuit facuta succesiunea. In masa succesorala intrau bunurile mobile si imobile proprii ale defunctei si cota parte din bunurile mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei. Din aceste bunuri, jumatate reveneau socrului dumneavoastra in calitate de sot supravietuitor, iar cealalta jumatate ar fi fost impartita intre cei trei copii. In masa succesorala nu intra apartamentul inchiriat de la stat deoarece proprietarul apartamentului la vremea respectiva era statul si nu chiriasa. Daca va intereseaza aceasta parte din mostenitre, probabil ca sotului dv. ii revin vreo cateva articole de mobilier...
Referitor la apartamantul in care sta sora sotului dv, in speta cumnata dv: pentru incheirea contractului de inchiriere nu era necesar acordul fratilor, cum nici dv nu aveti nevoie de acordul ei in situatia in care doriti sa inchiriati un imobil. Nu are nici o relevanta faptul ca locuinta a fost cumparata de la stat, pe un pret "de nimic". Important este ca tatal a ramas sa locuiasca in apartamantul fiicei, devenita proprietara prin cumpararea locuintei de la stat. Numai ca tatal era tolerat in acel apartament, neavand nici un drept de porpietate asupra lui.
Sotul dv si fratele lui vor avea cota parte din acest apartament numai dupa decesul surorii cu conditia ca aceasta sa nu se casatoreasca intre timp si sa nu faca vreun mostenitor.
Incercati sa priviti si latura umana a acestei situatii. Batranul nefiind proprietar trebuia sa stea totusi undeva si atunci ar fi platit chirie, intretinere, medicamente, pe cineva sa il ajute, etc. Acel avans dat pentru apartament il puteti considera ca o chirie platita in avans. Faptul ca locuia cu fiica nu inseamna neaparat ca i-a platit si ratele caci cheltuielile unui bolnav sunt foarte mari.... Apoi, foricare din cei doi frati ar fi putut sa-l ia pe tatal lor in grija si sa-i "administreze in totalitate pensia".
Este dureros ca, dupa ce ti-ai indeplinit obligatiile morale fata de parinti, sa te lovesti de nerecunostinta rudelor si sa fii tarat prin tribunale pentru impartit lucrurile pentru care ai muncit o viata. Dar, dupa cum spunea Victo Hugo 'cele mai multe rele nu vin de pe afara, nu le aduc strainii, ci ni le face toate un pamantean de-ai nostri, o ruda sau un frate".....eventual o cumnata...
Asa este.Pacat ca in cei doi ani ,fiica s-a gandit sa profite la maxim de pensia tatalui,asa ca pana si cu o luna inainte de a muri,ii spunea ca pana nu se termina mancarea de varza nu primeste altceva. Socrul ne multumea spunandu-ne ca numai noi stim ce sa-i aducem de mancare.
.Ne duceam aproape zilnic, ii deschideam caloriferul electric iar fiica il inchidea,motivand ca o costa prea mult curentul electric,desi pana-n ora 16,batranul ,in ultimele luni de viata,ramanea singur ,ud si in frig,deoarece o"costa"prea mult sa -i puna o femeie.
Ba mai mult, tatal ei a murit in spital si pentru a fi ridicat de la morga trebuia achitata o suma de bani.Fiica lui a zis ca n-o intereseaza,ca n-are bani,desi abia ii ridicase pensia.Desigur ca problemele astea le-am rezolvat si achitat noi,inclusiv inmormantarea si altelel de care avea nevoie batranul ,insa in acea vreme,foarte tineri fiind,nu ne-am dat seama de motivul pentru care batranul traia in lipsuri desi avea pensie cat salariul meu din acea vreme.Acum am inteles cum stau lucrurile ,faptul ca ea platea "din greu" la apartament si nu mai conta nimic decat sa profite la maxim de pensia tatalui.
Mai sunt multe altele de povestit, inclusiv ca am lasat o singura data copilul nostru in varsta de 2 ani la ea,deoarece eram invitati la o aniversare si cand ne-am intors pe la ora 23 noaptea sa-l luam,ea motaia in fotoliu in hol si copilul statea in fund pe cimentul din hol ,sprijinit de perete.A raspuns la reprosul meu,ca nu vroia sa-i murdareasca patul,de-aceea l-a pus sa stea pe jos pana venim sa-l luam.
In orice caz, norocul ei ,ca ne-am luminat cum e cu una cu alta,prea tarziu ca sa se mai poata face ceva:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament, viagerat, uzufruct ? bogdanel26 bogdanel26 Locuiesc intr-un apartament inchiriat de la un batran de 83 de ani. Doresc sa cumpar acest apartament. Doresc sa ii achit un avans consistent dupa care sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune meryemmmm meryemmmm v-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea situatie referitoare la o succesiune: ce urmeaza a fi facuta zilele acestea; familia batranului decedat este compusa ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)