avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

v-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea situatie referitoare la o succesiune:
ce urmeaza a fi facuta zilele acestea;
familia batranului decedat este compusa din sotie si 4 copii; unul dintre copii a decedat insa inainte de a fi facuta succesiunea batranului, de pe urma acestuia ramamand sotia lui si fiica; apartamentul ,ce este miza principala a succesiunii batranului decedat, este pe numele sotiei batranului si a decedatului ptr care se face succesiunea;
nora ( sotia fiului ulterior decedat) a fost chemata la succesiune( la notariat) impreuna cu fiica; intrebarea este daca nora trebuie sa fie prezenta acolo; acesteia i s-a spus ca trebuie sa fie prezenta impreuna cu fiica ei, si ca dupa ce se incheie succesiunea batranului, va urma succesiunea pentru sotul ei care a decedat ulterior, desi aceasta nu a deschis nici o actiune in acest sens; apartamentul ramas poate fi vandut de familia batranului fara acceptul norei si a fiicei minore?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:02, 7 Decembrie 2009
Chiar daca nora defunctului nu a deschis vreo actiune , rudele defunctului(sotia si ceilalti copii) au deschis succesiunea la notariat. Ei trebuie sa va specifice notariatul la care nora trebuie sa mearga si este obligata sa faca acest lucru fiindca altfel in termen de 6 luni de zile de la deschiderea succesiunii va fi decazuta din toate drepturile succesorale ca renuntatoare la succesiune prin neacceptare!
Asa ca sfatul meu este sa se prezinte imediat! B-)
Succes!
va multumesc foarte mult pentru promptitudinea raspunspunsului;
as dori insa sa subliniez faptul ca succesiunea ce urmeaza a fi facuta este a socrului ei, ea ca nora ne gandim ca nu are dreptul sa participe nefiind ruda directa; sotul ei care a decedat trebuia sa participe ca fiu al celui decedat; succesiunea nu se va face doar intre cei 4 copii si sotia decedatului? chiar daca unul dintre copii a decedat ii va reveni si lui o parte care ulterior va face obiectul unei alte succesiuni pentru fiul decedat;
imi cer scuze pentru insistenta si va multumesc anticipat
Fiica minora mosteneste pe batran prin reprezentare ( adica partea ce i-ar fi revenit tatalui ei). Pentru ea semneaza mama ei ( nora din speta).
Apartamentul este pe numele sotiei batranului ( adica soacra?) si a decedatului ( adica tatal minorei?) si despre acest apartament va intrebati daca il pot vinde rudele? Daca e asa cum am inteles =soacra+tatal minorei, daca a fost achizitionat dupa casatorie are si nora drept de mostenire ( si atunci proprietatea va fi a soacrei+nora+minora), daca era achizitionat inainte de casatorie va ramane soacra+minora.
In nici unul din cazuri nu se poate instraina fara acceptul minorei (prin mama ei).
Daca acest apartament este masa succesorala care se dezbate intre cei 3 fii ramasi+soacra+minora ( in locul fiului nr. 4, decedat), acestia vor fi proprietari si nu se poate vinde fara acordul tuturor.
Succesiunea care se va dezbate pt fiul decedat de catre sotie si minora este un caz separat, in functie de bunurile pe care le-au avut in comun si nu numai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Succesiune decedat fara copii locuinta cu intrare comuna cozzmyn86 cozzmyn86 Buna ziua, Soaca mea a locuit in aceeasi curte cu o batrana care a decedat. Ea a avut grija de batrana pana a decedat(nu are copii). Sotul batranei a ... (vezi toată discuția)
Labirint Irina Carina Irina Carina O problema cine o poate rezolva? doi batrani parinti a doi copii. la un moment dat batranii hotarasc sa se ''predea '' fiului si norei, nesansa face ca ... (vezi toată discuția)