avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Stergere date personale din baza de date a unui ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Stergere date personale din baza de date a unui magazin online

Acum 3 zile am comandat o componenta de pc de la un magazin online. La telefon mi s-a cerut CNP sau serie si numar CI/BI; nu e prima oara cand refuz sa dau CNP stiind ca nu mi se poate refuza comanda din aceasta cauza dar nu eram sigur ca seria si nr de CI sunt considerate date personale ( nu aveam timp sau chef pt o posibila cearta cu ag de vanzari, aveam nevoie de piesa respectiva urgent ).Mentionez ca la telefon nu mi s-a spus ca nu este obligatoriu sa dau datele respective iar eu n am avut prezenta de spirit sa refuz. Am facut niste verificari insa si se pare ca dupa legea 677/2001 art.8 seria si nr de buletin au cam acelasi statut ca si CNP-ul, din cate inteleg eu. Ajuns la magazin componentele le-am luat pe firma deci restul datelor ce tin de mine in calitate de pers fizica ce a efectuat cumpararea nu isi mai au rostul, conform interpretarii mele a legii.

Cum trebuie sa procedez pentru a-i face pe cei de la magazinul respectiv sa imi stearga datele personale( serie nr BI, nume, tel)?

O alta mentiune legata de magazin este ca la inregistrarea utilizatorilor campurile CNP , serie si nr buletin sunt marcate ca fiind obligatorii inducand consumatorii in eroare apropo de necesitatea introducerii acestor date .

As vrea totodata sa si dau cateva argumente favorabile pt aceasta“paranoia” (eu folosesc sintagma “bune practici” ) daca tot am deschis acest subiect, asa in caz ca se intreaba cineva de ce merg atat de departe cu protectia datelor personale:
Sunt destule cazuri in care operatorii de date cu caracter personal, prin diverse metode ( un angajat suparat, hackeri etc.) se trezesc cu baza de date facuta publica sau scoasa la vanzare pe diverse forumuri dubioase si apoi utilizata pentru clonarea de carduri, pasapoarte false ). De aceea doresc sa minimizez riscul ca datele mele sa ajunga in mainile cui nu trebuie. Sunt sigur ca la cat de bune sunt masurile de protectie ale multor magazine online acest lucru e posibil .A picat sony nu vad de ce nu s-ar intampla asta cu magazinele mai mici( daca imi aduc aminte si cora sau carrefour a avut o astfel de problema ).Exista o piata pentru astfel de date.
Iar pentru cei care sustin ca “nu esti asa important ca sa fii o tinta” le spun ca nu trebuie sa ai o tinta pe tine, in general cei care se ocupa cu furtul de date falsul si uzul de fals aleg mai multe persone la intamplare. Si daca ai ghinionul sa fii in acest grup exista doua situatii,
1) cea in care problemele te afecteaza doar pe tine + familia:inseamna de la pierderea pozelor si inregistrarilor cu familia, prietenii in cel mai bun caz, la stres aiurea, nopti nedormite conturi blocate pana la rezolvarea problemei, imposibilitatea de a cumpara o locuinta sau de a pleca in vacanta in afara tarii daca e vorba de ceva mai grav pana la petrecerea a 30 de zile in arest preventiv si condamnare definitiva in cel mai rau caz in urma unei aparari defectuoase
2) cea in care problemele iti afecteaza angajatorul sau activitatea economica daca esti antreprenor:adaugam la cele de mai sus pierderea de sau accesul neautorizat la documente de serviciu, pierderea unei promovari, afectarea randamentului, pierderea de clienti in favoarea rivalior etc.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cromm , utilizator 16:02, 17 Februarie 2013
dan_popa40 a scris:

Solicitarea de date personale este necesara pentru facturare, in cazul persoanelor fizice, dar nu neaparat trebuie sa dati si CNP .
Conform Legii nr. 677/2001, beneficiati de dreptul de acces, de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale si dreptul de a va adresa justitiei. Totodata, aveti dreptul sa va opuneti prelucrarii datelor personale care va privesc si sa solicitati stergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, va puteti adresa cu o cerere scrisa, datata si semnata.
Dar...cine va garanteaza de fapt ca aceste date chiar vor fi sterse in urma solicitarii ?
Asa spune legea insa nu stim i daca si cum se si aplica.


nu vad de unde pana unde; un citat din lege ar fi util in aceasta privinta; din cate stiu art 155 lit f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă; astfel ca factura, astfel ca in cazul facturi pt PF neimpozabil factura este valida si fara date personale ( banuiesc ca este egal cu un bon fiscal, numai ca mai mare, ceea ce permite specificarea numelui complet al fiecaruiprodus precum si alte date utile pt cumparator).
Eu am incredere ca magazinul respectiv nu va risca o amenda pt asa ceva. Datele mele personale sunt irelevante pentru factura ce a fost facuta. Au deja datele persoanei juridice.
dan_popa40 a scris:


Nu au de ce sa refuze. Ei o sa va trimita un raspuns in care o sa specifice: " ...datele dumneavoastra personale au fost sterse din baza noastra de date ...". De altfel daca va uitati pe site-ul lor este specificat undeva si acest lucru, este obligatoriu sa puna pe site acest capitol cu " Protectia Datelor cu Caracter Personal " .

Ce vroiam sa va precizez este : de unde stiti ca asta o sa si faca ? Va linisteste doar ca o sa primiti un mail afirmativ ?
Date personale dam peste tot pana la urma. Si la Administratiile financiare, si la Primarii, la orice fel de inregistrare iti cere Cartea de Identitate....asta e, de-aia o avem.


Atunci cand voi primi raspunsul voi trimite o copie a discutiei si la ANSPCP + ANPC ca sa fie acolo la ei in asteptare. Ca atunci cand acestia vor avea controale in zona vor putea sa faca o verificare rapida si la magazinul in discutie. Pana la urma e in interesul acestor functionari sa dea amenzi, sa vada sefii ca isi fac treaba, nu ma indoiesc ca eventual vor face un control rapid la magazin.

Baze de date sunt peste tot, nu numai la magazinele online, si riscurile la fel.




Cand CNPul sau seria si nr de buletin nu vor mai fi cerute ca si cod de siguranta si vor fi si genrate aleator, cum se face acum in sua, atunci nu prea ma va mai interesa, pana atunci caut sa reduc expunerea datelor mele. Cu cat ele apar in mai multe locuri cu atat risc neplaceri.
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Cromm, utilizator
simonaoprica a scris:

Listele negre le folosesc pt.intern societatile,nu am spus ca le fac publice.Este normal.dupa parerea mea,sa se protejeze de clienti rau intentionati,ce comanda produse si nu le ridica sau ofera date de contact sau de livrare eronate.Ganditi-va ca livrarea la domiciliul clientului implica costuri.
Date personale publicate in 2011

[ link extern ]

Imi este indiferent pt ce folosesc datele mele personale. Faptul ca se doreste protejarea fata de clienti rau intentionati nu e o scuza sa ne facem ca ploua si sa luam datele clientilor in mod abuziv . Iar daca dvs aveti impresia ca aceste liste se pot folosi “intern” numai pt liste negre va inselati.

Cat depre datele personale, ale mele nu apar in MF ( cu exceptia numelui). Ce-i dreptla infiintari vad ca nu se specifica decat numele asociatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie falsa catre institutiile statului ally123 ally123 Detin un PFA pe care functioneaza un magazin online. O persoana rau intentionata a depus o reclamatie falsa la OPC si la alte institutii ale statului (pana ... (vezi toată discuția)
Cnp si date ci la inregistrare in site ilie0001 ilie0001 Va redau mai jos schimbul de mailuri pe care l-am avut cu o firma de desfacere on-line:Mesaj client: Nedumerire: Este primul site in care se cere CNP-ul si BI ... (vezi toată discuția)
Retur produse în vederea gdpr mariustz mariustz Bună ziua, Am comandat online niște piese auto, ideea e ca firma mi.a băgat pe gat niste produse care costau mai mult și deși am sunat odată și am ... (vezi toată discuția)