avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva la incasare - societati afiliate
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva la incasare - societati afiliate

Speta: firma x aplica sistemul tva la incasare, firma y nu aplica. Ambele sunt societati afiliate. Firma Y factureaza bunuri catre firma X.

Este cunoscut faptul ca una din exceptiile sistemului de tva la incasare o reprezinta operatiunile realizate catre un beneficiar afiliat. Pana aici, toate bune si frumoase in ceea ce priveste tva-ul colectat.

In ceea ce priveste tva-ul dedus, prin instructiuni am observat urmatoarea: deducerea tva-lui are loc la plata facturii de bunuri si/sau servicii de la orice persoana.

Intrebarea mea este: firma X, care aplica sistemul de tva la incasare, deduce la plata facturii sau la data facturii. in relatia cu firma Y? Din punctul meu de vedere, aici intervine principiul echitatii fiscale ( daca tot coleteaza imediat in relatia cu alta soc afiliata, ar trebui sa si deduca tot la data facturii, nu?).

Voi ce parare aveti?
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
jade_0923, utilizator
Cel mai recent răspuns: jade_0923 , utilizator 05:50, 18 Februarie 2013
Din GHID
"Persoanele impozabile care au obligaţia
aplicării sistemului TVA la încasare nu aplică sistemul pentru următoarele operaţiuni
care intră sub incidenţa regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

e) în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care beneficiarul
este o persoană afiliată furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.

Afiliate:
soţ/soţie ,rude până la gradul al III-lea inclusiv,deţinerile de min 25% din drepturilor de vot ,
Asta, da...o stiam, dar la punctul respectiv este vorba de livrari, respectiv exigibilitatea taxei colectate. Eu intrebam daca firma x are voie sa deduca taxa la data facturii, aplicand acelasi principiu, in relatia cu firma y. Ptr mine, asa mi se pare normal.
Fireste ca daca exigibilitatea (colectare) la furnizor apare la momentul emiterii facturii si la beneficiar este tot la acelasi moment (deducere).Asa ca puteti deduce la momentul datei de emitere a facturii de persoana afiliata.
Asa cum o soc ce nu este in sistem nu isi deduce tva pt o factura primita de la o soc care aplica tva la incasare decat in momentul platii,dar isi deduce tva pt o factura primita de la o soc care nu este in sistemla data emiterii, si in acest caz firesc este ca deductibilitatea este la data emiterii facturii
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
Carmen Jurubita, Contabil
Asa ma gandeam si eu, dar am mai vrut o parere. Multumesc! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la incasare persoane afiliate tincuta30 tincuta30 Care este regimul deducerii pentru beneficiarul unor prestari servicii primite de la o parte afiliata, in urmatoarele conditii: Furnizorul, parte afiliata, ... (vezi toată discuția)
Persoanele afiliate si tva la incasare tincuta30 tincuta30 ncepand cu data de 01.01.2013 persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare si realizeaza livrari catre persoane afiliata aplica sistemul ... (vezi toată discuția)
Factura taxare inversa fanatik fanatik Pentru emiterea unei facturi catre o societate care aplica taxarea inversa, mai este necesar sa se treaca pe factura emisa termenul de TVA la incasare? (vezi toată discuția)