avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu si violarea corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu si violarea corespondentei

Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: acum 6 luni sefa mea a fost deranjata de faptul ca pe perioada concediului ei, eu mi-am neglijat sarcinile de serviciu, folosind in mod exagerat messengerul. La momentul acela, a hotarat impreuna cu administratorul de retea sa sa nu mai am acces la internet. Mentionez ca s-a taiat accesul inclusiv la adresa de mail de serviciu, pe motiv ca o utilizam in scopuri personale. De asemenea, toate acestea le-a facut fara acordul Directorului. Tot atunci , a "luat" din calculatorul meu de serviciu, documente personale, printre care si niste discutii particulare purtate de mine pe messenger, dar salvate in Word. Mai tarziu mi-am dat seama ca imi citise si mesajele personale pe care le primisem pe adresa de mail de serviciu si facuse Print screen dupa fiecare.
La revenirea mea din concediu mi-a facut scandal, judecandu-mi viata personala. Situatia de atunci a devenit tot mai tensionata, astfel ca dupa 3 luni am hotarat sa merg sa discut situatia cu mai marii firmei. Intr-un final s-a hotarat cercetarea situatiei, iar ea cand a fost chemata a expus Directorilor toate discutiile mele personale. Si nu numai asta, dar a inceput sa spuna tuturor ce scriam eu in acele discutii, spunand lucruri foarte urate la adresa mea.
Intrebarea mea este daca pot depune plangere penala, pentru abuz in serviciu si violarea intimitatii. Mentionez ca la acest moment nu exista o reglementare interna a firmei , prin care seful are dreptul sa intre pe mail sau in calculatorul de serviciu (parola mailului o cunostea, deoarece era aceeasi cu a calculatorului, pe care eram "obligata" sa i-o spun) . Daca totusi se poate apara cu aceasta, pot depune plangere pentru faptul ca a divulgat acele discutii tuturor si prin urmare m-a jignit public? Mentionez ca nu am dovezi, decat ce-mi spun colegii ca se discuta pe la toate colturile. Un ultim aspect: pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu se putea face o cerecetare disciplinara, pentru violarea corespondentei se poate face o cercetare penala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 21:24, 19 Februarie 2013
Dacă doriţi să-i faceţi probleme, aţi putea depune plângere penală pentru infracţiunea de violare a secretului corespondenţei, pătrunderea fără drept într-un sistem infrormatic ( în acest din urmă caz dacă prin regulament nu este prevăzut acest drept al şefei dvs.)
Problema ar fi şi să puteţi proba ceea ce veţi susţine în plângere.
Ai fi putut sa te plangi penal daca, o expertiza IT ar fi putut pune in evidenta faptul ca ti-a fost accesat e-mailul sau messul personal (!), de la calculatorul cu IP xxxx ( pe care il aveai in primire cu PV) si sa poti dovedi ca, in intervalul orar in care ti-a fost accesata corespndenta personala , nu te aflai acolo...
Cum ai fi justificat in instanta daca directorul te-ar fi acuzat ca i-ai trimis un mail de pe adresa ta de serviciu , cu multe insulte si injuraturi?
Parola nu se spune - nu exista astfel de obligatie sa-ti spui parola, pentru ca ar putea sa faca lucruri grave in numele tau...sa zici multumesc sefei ca n-a profitat de naivitatea ta...
In opinia mea, nu te hazarda cu plangere penala pentru ca nu ai nicio dovada si daca da NUP, te va chema in judecata si vei fi obligata la daune morale si cheltuieli de judecata

Nu te poti plange decat daca ai dovezi si nu ai; asa, iti iei doi prieteni martori si spui ca am facut, ca am dres, ca te-am barfit ...in cazul asta, la cati martori mincinosi exista, la cata lipsa de moralitate am fi toti cercetati penal ca unii inventeza povesti
Analizeaza ce dovezi poti prezenta, altfel, iti faci singura probleme.
Succes
Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
integrity, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Daca ar trebui sa dovedesc ca nu eram la serviciu in data in care mi-a accesat casuta de mail, as putea. Exista cerere de concediu, aprobata de Director. De asemenea detin o informare catre Director, prin care ea recunoaste ce a facut, numai ca nu este un document semnat.
Problema este ca sefa este prietena cu administratorul de retea si au facut totul impreuna. Deci nici expertiza IT nu poate fi realizata, deoarece vor sterge toate probele care exista.
Dar e adevarat ca nu detin dovezi, pentru ca este foarte abila si pentru ca are o experienta pe la DNA , acum isi ia toate masurile de precautie.
După părerea mea, problema este că ați utilizat în scopuri personale calculatorul care aparține angajatorului. În aceste condiții, conform practicii judiciare (interne dar acceptată și de CEDO), angajatorul are dreptul (fiind proprietar) să vă restricționeze și să vă monitorizeze mesajele transmise.
Multumesc pentru mesajul dur. M-ati adus la realitate. Intr-o Romanie unde se fura tot ce se poate, ne criticam pentru cateva discutii pe mess. Si pentru ceva uzura a unui calculator vechi de cand lumea. Durerea mea nu vine din faptul ca nu mai aveam internet, ci din faptul ca am fost jignita public. Daca vorbim de moralitate, asa ceva nu se face. Eram si sunt dispusa pentru o cercetare disciplinara (in cazul in care nu-mi indeplineam sarcinile de serviciu), dar seful care juca bile ce exemplu a dat? Sigur, era sef, isi permitea!
In fine, traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
Referitor la prudenta/inteligenta, asa este, am avut incredere intr-o persoana. Atat!

Alte discuții în legătură

Piratarea calculatorului personal si furtul arhivei de messenger myalaura myalaura Ma confrunt cu o mare problema de aceea am nevoie de ajutorul d-voastra. Anul trecut am fost angajata la o firma de IT iar la inceputul ... (vezi toată discuția)
Tergiversare rezolvare plangere penala ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! In urma cu exact 6 luni am depus o plangere pentru frauda informatica la postul de politie ! Dupa o luna de zile , seful de post a transferat ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei private claudiuene claudiuene Problema : Discutiile private din arhiva de messenger ale unei persoane au fost extrase de pe calculatorul de pe care au fost efectuate si folosite in ... (vezi toată discuția)