avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu si violarea corespondentei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu si violarea corespondentei

Buna ziua.
Situatia mea este urmatoarea: acum 6 luni sefa mea a fost deranjata de faptul ca pe perioada concediului ei, eu mi-am neglijat sarcinile de serviciu, folosind in mod exagerat messengerul. La momentul acela, a hotarat impreuna cu administratorul de retea sa sa nu mai am acces la internet. Mentionez ca s-a taiat accesul inclusiv la adresa de mail de serviciu, pe motiv ca o utilizam in scopuri personale. De asemenea, toate acestea le-a facut fara acordul Directorului. Tot atunci , a "luat" din calculatorul meu de serviciu, documente personale, printre care si niste discutii particulare purtate de mine pe messenger, dar salvate in Word. Mai tarziu mi-am dat seama ca imi citise si mesajele personale pe care le primisem pe adresa de mail de serviciu si facuse Print screen dupa fiecare.
La revenirea mea din concediu mi-a facut scandal, judecandu-mi viata personala. Situatia de atunci a devenit tot mai tensionata, astfel ca dupa 3 luni am hotarat sa merg sa discut situatia cu mai marii firmei. Intr-un final s-a hotarat cercetarea situatiei, iar ea cand a fost chemata a expus Directorilor toate discutiile mele personale. Si nu numai asta, dar a inceput sa spuna tuturor ce scriam eu in acele discutii, spunand lucruri foarte urate la adresa mea.
Intrebarea mea este daca pot depune plangere penala, pentru abuz in serviciu si violarea intimitatii. Mentionez ca la acest moment nu exista o reglementare interna a firmei , prin care seful are dreptul sa intre pe mail sau in calculatorul de serviciu (parola mailului o cunostea, deoarece era aceeasi cu a calculatorului, pe care eram "obligata" sa i-o spun) . Daca totusi se poate apara cu aceasta, pot depune plangere pentru faptul ca a divulgat acele discutii tuturor si prin urmare m-a jignit public? Mentionez ca nu am dovezi, decat ce-mi spun colegii ca se discuta pe la toate colturile. Un ultim aspect: pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu se putea face o cerecetare disciplinara, pentru violarea corespondentei se poate face o cercetare penala?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Suciu Camelia , Consilier juridic 21:24, 19 Februarie 2013
Față de alte țări din vest, în RO regulile sunt mult mai blânde. :)
Interesați-vă și vedeți cum sunt sancționate astfel de fapte de către firme în alte țări și ce legi sunt acolo. Acolo probabil că plăteați și daune angajatorului pentru folosirea bunului firmei în scop personal.
Dar, aveți dreptate dintr-un punct de vedere: pentru orice am face și oricum ne-am comporta, tot România și legile din România sunt de vină. Noi, nu avem niciodată nici o vină și nici o obligație. Avem doar drepturi. ;)
Poti sterge datele de prin calculatoare, dar nu asa definitiv. datele pot fi recuperate. Decat daca ai program special (care e undeva la cateva mii de euro -10.000 -20000 eur) atunci poti sterge definitiv totul de pe un disc.
Iar parola nu este obligatoriu sa o stie seful.
A fost un caz mediatizat in care de pe calculatorul unei angajate fusesera trimise documente, iar aceasta era in concediu.
Deci cat ar fi de sef, nu are voie ea la calculatorul angajatului.
Ca cei de la compartimentul IT pot restrictiona aceesul la serviciile de internet, e altceva.
Dar ce a facut respectiva sefa nu prea e la locul lui. Pentru ca s-ar putea sa va treziti si cu alte lucruri mai grave.
Mare lucru nu stiu daca puteti face, ca asa cum au spus si alti pe aici, s-ar putea sa va faceti singura rau. E trist, dar e purul adevar. Cine stie ce idei le mai vin si ce mai gasesc. ca atunci cand vrei sa gasesti unuia ceva, se gasesc o gramada de binevoitori.
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.(Citizen Badea)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Piratarea calculatorului personal si furtul arhivei de messenger myalaura myalaura Ma confrunt cu o mare problema de aceea am nevoie de ajutorul d-voastra. Anul trecut am fost angajata la o firma de IT iar la inceputul ... (vezi toată discuția)
Tergiversare rezolvare plangere penala ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! In urma cu exact 6 luni am depus o plangere pentru frauda informatica la postul de politie ! Dupa o luna de zile , seful de post a transferat ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei private claudiuene claudiuene Problema : Discutiile private din arhiva de messenger ale unei persoane au fost extrase de pe calculatorul de pe care au fost efectuate si folosite in ... (vezi toată discuția)