avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Campanie promotionala. Premiile sunt sau nu deductibile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Campanie promotionala. Premiile sunt sau nu deductibile

Buna ziua,

Doresc sa realizez o campanie promotionala care in linii mari se desfasoare in felul urmator:

- clientii achizitioneaza produsele mele
- eu tin evidenta tuturor clientilor care au achizitionat produsul si ordinea acestora (cine ce-a achizitionat si cand)
- la atingerea diferitelor valori prestabilite ale clientilor, ofer niste "premii" in bani

ex:
al 250-lea client va primii un premiu de $100
al 500-lea va primi de asemenea un premiu de $100
... etc

Doresc sa stiu cum anume clasific in contabilitate aceste premii? Sunt deductibile sau nu? Tin sa mentionez: campania promotionala nu e loterie sau joc de noroc (deci nu se aplica regula: peste 600 lei se plateste impozit pe castig, sub acea suma nu).

Lucrez in regim de PFA

Va multumesc,

Andrei
Cel mai recent răspuns: Andreilp , utilizator 22:01, 17 Februarie 2013
Buna ziua,

In opinia mea, pentru beneficiari reprezinta tot venituri din premii si se impoziteaza potrivit regulii mentionate.
Codul fiscal ART. 75 Definirea veniturilor din premii şi din jocuri de noroc
(1) Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decât cele prevăzute la art. 42, precum şi cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii.

In aceasta categorie conform Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, punctul 150, se cuprind si “veniturile sub forma de premii obtinute ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate”

Numai bine
M-am uitat putin prin CF si conform acelui art. 75 de care ziceati si de asemenea conform 76 si 77 inseamna ca eu trebuie sa retin 16% din premii pe care-i virez eu la stat si castigatorului sa-i transmit doar 84%. (Din $1.000, $160 virez la stat si $840 trimit castigatorului)

Iar pentru premiile de $100 (care sunt mai mici de 600 lei) nu trebuie sa retin niciun impozit, deci trimit castigatorului intreaga suma.

Asa este? Am inteles bine?
Buna seara,

La articolul 76, se precizeaza ca venitul net reprezinta diferenta dintre venitul din premii sau din jocuri de noroc sŸi suma reprezentand venit neimpozabil.
Eu inteleg ca pentru premiile pana la 600 de lei, venitul este neimpozabil, iar pentru premiile mai mari de 600 lei, venitul impozabil se determina potrivit celor de mai sus.

Astfel, in cazul precizat de dvs. in care valoarea premiului este de 4.300 lei(1.000 eur), venitul impozabil se determina astfel:
(4.300-600)*16%

Fata de cele mentionate de dvs. in ce priveste retinerea, as mai mentiona obligatia raportarii prin declaratia 205 a beneficiarilor de venituri din premii pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a avut loc plata venitului.

Numai bine
Da, bine punctat. Multumesc mult pentru ajutor, macar acum un habar cu ce sa ma duc la finante sa intreb maine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premii zepter expro expro cum inregistrez o fact .cu un premiu de la un concurs (fact intre 2 soc. com.) (vezi toată discuția)
Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)
Venituri impozabile cactusul cactusul Am contract cu Banca pt Locuinte si desfasor activitate de PFA si am castigat o excursie doar ca nu am onorat-o si pentru asta mi s-au virat banii in cont c/v ... (vezi toată discuția)