avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DECIZIE A CURTII SUPREME DE JUSTITIE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DECIZIE A CURTII SUPREME DE JUSTITIE

In cazul unui recurs extraordinar Procurorul General al României a solicitat rejudecarea cazului unui personaj istoric din Bucovina care a contribuit decisiv la Unirea Bucovinei cu Romania in anul 1918.
Decizia a fost favorabila si s-a dispus casarea sentintei si inlaturarea pedepsei complementare de confiscare totala a averii in dispozitivul sentintei mentionandu+se ca autorul in calitate de guvernator al Bucovinei in anul 1940 si-a indeplinit atributiile de serviciu pentru apararea integritatii Statului Roman in fata invaziei armate a URSS.
Dupa consultarea celor 31 de dosare din Arhiva CNSAS am constatat ca inculpatului i s-au smuls din gura coroanele dentare din aur si s-au trimis la Banca Nationala.
In aceasta situatie intrebarea este care este forma juridica prin care mostenitorii pot solicita restituirea aurului confiscat ce constituia coroana dentara, care este instanta ce are competenta teritoriala de a judeca speta si motivarea in drept /poate fi intoarcerea executarii/, si cine sunt paratii ce vor fi chemati in instanta.
De asemenea sunt si bunuri mobile ce au fost puse sub sechestru de catre MAI prin Securitate, au fost lasate in custodie iar apoi au disparut. Exista la dosar procesele verbale de sechestru (tablouri, mobila antica etc.)
Cine este raspunyator de pagube ?
Cel mai recent răspuns: bukinst , utilizator 08:12, 17 Februarie 2009
1.Cu privire la confiscare cred ca este vorba de intoarcerea executarii daca am casare.
2. Cu privire la celelalte bunuri, inclusiv aur, cred ca aveti nevoie de avocat. Actele la care faceti referire va vor da raspunsul si cu privire la parati si instanta.
3. Trebuie sa aveti in vedere legislatia in materie in vigoare la data la care s-au intamplat cele relatate, mai exact in ce fel s-a incalcat constitutia din acea perioada.
4. Am avut un dosar cu Legea 284/1947 ( obligatie de predare a aurlui si alte valori)- se sutinea prin aceasta lege ca este infractiune in dauna economiei nationale detinerea de aur sub orice forma, valute,etc.si se putea dispune confiscarea, cu toate ca aveam in vigoare o constitutie care garanta proprietatea si interzicea "conficarea averilor".
In 1948 apare si declaratia drepturilor omului care garanta proprietatea si ca "nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa".

succes
av. Ileana Schwarz

Este o speta interesanta si cred ca exista practica, pentru cine are timp sa caute.

Succes.
Stimata Doamna Avocat,
Va multumesc pentru raspuns. Coroanele dentare au fost smulse in detentie, in anul 1955 in timpul cercetarii penale. Actele de la dosarul penal sunt semnate de reprezantantii penitenciarului si predate Bancii Nationale.
In privinta spetii cred ca este identica cu cea a generalului Pacepa. Cu un deosebit respect, pentru profesia de avocat, din circa 10 avocati consultati toti au raspuns in alt mod, ceea ce dovedeste ca speta ii depaseste. Aici este o problema teoretica de drept care nu se intalneste in practica.
Deciyia cURTII sUPREME DE jUSTITIE DIN 2002, SPECIFICA FOARTE CLAR CA SE INLATURA PEDEAPSA COMPLEMENTARA DE CONFISCARE TOTALA A AVERII.
Deci cum apreciati in continuare speta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea executarii rolex rolex Curtea Suprema de Justitie s/a pronuntat in anul 2002 prin admiterea unui recurs extraordinar in anulare promovat de procurorul general al Romaniei in cazul ... (vezi toată discuția)
Motivare in drept rolex rolex O persoana a fost condamnata in 1956 la 10 ani temnita grea si confiscarea totala a averii pentru activitati contra clasei muncitoare. In anul 2002 Curtea ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 vs art 404 cpc titi marina titi marina Poate cineva sa-mi spuna daca, in cazul condamnarilor politice cu confiscarea totala a averii, cererea de intoarcere a executarii silite se face NUMAI in baza ... (vezi toată discuția)