avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Esalonarea datoriilor la furnizorul de utilitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Esalonarea datoriilor la furnizorul de utilitati

Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui angajament de plata semnat de reprezentantul asociatiei, administrator si 50+1 dintre proprietari ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:34, 25 Februarie 2013
Asa v-am spus si eu la un moment dat, numai ca foarte pe scurt. Mai mult v-am zis ca actuala conducere trebuie sa discute toate aceste lucruri, de obicei in AG a proprietarilor, in acest mod oamenii vor intelege ca daca nu se procedeaza asa (resalonarea debitelor), furnizorul poate sa va sisteze utilitatile si atunci au de suferit atat prop. cu debite, cat si cei care nu au debite.
Bun, o conducere cu cap asa ar proceda: fiind in aceasta situatie, sunt chemati de catre furnizor la ”negocieri” in vederea stabilirii masurilor de recuperare a debitelor. Furnizorul are de partea sa contractul de furnizare si toate legile din lume care ii da dreptul sa va intrerupa furnizarea utilitatilor si sa va cheme in instanta. Ei, chiar daca ar face acest lucru, nimeni nu va fi sigur ca debitele se vor recupera si atunci, functie de nivelul datoriilor pe care acest furnizor le are catre terti (combustibil, apa, c. electric, etc), acesta poate intra in colaps, faliment si cine mai stie ce. Deci, reprezentantii as. prop. stiind acest lucru, pot sa tina de acest mic avantaj in procesul de negociere a reesalonare, respectiv pot negocia rate mai mici...
Sigur, ajunsi acasa, reprezentantii as. prrop. vor proceda la fel (angajamente ferme de reesalonare a debitelor individuale) cu proprietarii rauplatnici. Pentru proprietarii cu debite foarte mari ar trebui sa se gandeasca la trimiterea respectivilor in instanta daca metaoda de reesalonare nu da roade...
Nu lasati sa treaca timpul pentru ca altfel debitele vor creste si precis vi se va opri furnizarea utilitatilor. Ce urmeaza stiti si pot sa va spun ca furnizorul are la indemana tot felul de taxe de rebransare...
Am retinut din clarificarile d-nei Elga ca : A) nu este obligatorie convocarea ad. generala,acordul a 50%+1 dintre membrii proprietari sau instiintarea tuturor membrilor asociatiei privitor la esalonare B) "esalonarea de la furnizori se produce in cadrul asociatiei, numai la restantieri" Concret aceasta se regaseste in documentele contabile ale asociatiei cum ar fi : 1) angajamentul personal si in scris al fiecaruia dintre restantieri fata de asociatie cu privire la plata restantelor in anumite conditii( pretinzandu-le plata restantelor intr-un ritm care sa acopere obligatiile luate la furnizor prin esalonarea facuta cu acesta). 2) chitantele pe care administratorul trebuie sa le elibereze restantierilor o data cu incasarea restantelor de la acestia. 3) documentul eliberat de furnizor adminisratorului asociatiei care dovedeste plata la termen a ratei de esalonare lunara . Observatii :la pct.1 lit.B procedura este optionala ,cu titlu de recomandare spuneti :"se poate face prin": nu este prevazuta in legislatie.Referitor la pct.2) lit.B cred ca am inteles corect, este obligatorie indeplinirea acestei formalitati(cf. legii.) ; in acest fel se poate verifica contributia fiecarui restantier la acoperirea ratei lunare de esalonare.
La finalul clarificarii insa lasati teoria si ne aratati practic cum stau lucrurile,ditez: "Pe de alta parte, insa, administratorul, avand documentul cu esalonarea platilor catre furnizor in fata si lipit pe frigider , face pe dracu-n patru sa incaseze atatia bani, indiferent de la cine, si sa se duca cu ei in dinti la furnizor sa plateasca rata lunara din esalonare."
Pai aici ne bagati in echivoc,in ceata, adica administratorul incaseaza nu numai de la restantieri ci ,indiferent de la cine sume de bani pt. a acoperi plata ratei lunare din esalonare
de parca-ar fi haiduc.
Domnule, nu e nicio abatere de la logica initiala.
Una e sa tii o buna socoteala ca sa nu-i bagi pe unii la plata fara sa fie cazul si alta e sa platesti rata.
Va intreb: daca niciunul dintre restantieri nu plateste si nici luna urmatoare nu-si plateste aceasta esalonare, ce face tembelul ala de administrator? Ce face cu banii pe care ii incaseaza de la restul proprietarilor? Ii asteapta pe tembelii de restantieri sapte luni sa vina sa plateasca si apoi se duce sa plateasca facturile la furnizorul respectiv?

Nu, se duce cu ce incaseaza si incepe sa plateasca din esalonare, facturile curente le plateste cum poate ca nu astea sunt urgenta.

La banca cum platiti daca ramaneti restant? Daca nu aveti in prima luna si nici in a doua....cand incepe banca sa sune, nu faceti pe dracu-n patru si faceti rost de bani si va duceti cu ei in dinti la banca sa platiti? Va duceti. Ce platiti de cum puneti piciorul in banca? Restanta sau rata curenta? Pai va ia banca restanta de va zboara banii din buzunar.
Dar va tineti o socoteala acasa, ce rate ati platit, ce mai aveti de platit, de la cine v-ati imprumat etc.

Deci una e socoteala pe hartie si alta plata efectiva...pana cand sfarsiti cu datoria.
@tomasso,
Chiar vreti sa-mi schimb parerea buna facuta lecturand unele din postarile dvs...
De fapt ce doriti? Intrebati cu subiect si predicat ca sa intelegem V-am oferit din experienta noastra, pentru ca nu numai asociatia dvs. a ajuns in aceasta situatie. Din cate-mi amintesc, la un moment dat ati spus ca presedintele asociatiei, asa de la sine putere a mers si a facut reesalonari cu furnizorul, fara ca nimeni sa fie informat. Intrebarea este daca a facut bine sau nu.
Parerea mea: avand in vedere prerogativele date in AG, presedintele poate sa mearga la furnizor si sa-si puna gatul pe butuc. Este treaba lui daca asa a gandit, insa eu daca as fi fost in locul lui nu procedam ca el, ci asa cum v-am scris intr-un alt post si nu mai vreau sa repet.
Acum ce faceti, incercati sa mai stoarceti ceva din fondul de rulment (daca mai este ceva) si toate incasarile le dirijati (le dirijeaza presedintele ca el este ordonatorul in parohie) pentru respectarea ratelor angajate. Nu era mai bine sa va sfatuiti cum sa procedati si unde sa apasati pe pedala?
Cum sa va mai sfatuim ca sa fie pe placul dvs.? Dati-ne parerea dvs., cum ati proceda daca, uite maine sunteti ales presedintele asociatiei (avand in vedere ca aveti angajamente semnate in numele as. de catre vechiul presedinte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eşalonare restanţe la plata întreţinerii tomabogdan tomabogdan Bună ziua, Am o serie de întrebări, iar răspunsurile nu reuşesc să le găsesc. Există o lege care să facă referire la eşalonarea restanţelor la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire plata esalonare apa nova bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Blocul in care locuiesc are o esalonare a restantelor la Apa Nova ce se intinde pe o perioada de 12 luni. Mai sunt de plata acum 5 si odata cu ... (vezi toată discuția)