avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv de Munca la peste 20 angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv de Munca la peste 20 angajati

Buna ziua,
Exista vreo prevedere legala conform careia un angajator cu mai mult de 20 salariati este obligat sa incheie Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate? Daca da, care este acea prevedere si in ce consta procedura respectiva.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sara mihu , utilizator 21:28, 20 August 2014
freeelis a scris:

1. In cazul in care reprezentantii angajatilor nu se prezinta la negocieri , reprezentantii angajatorului vor incheia un proces-verbal in care se va consemna lipsa acestora la data respectiva si convocarea lor la o data ulterioara ...

2. Daca nu exista reprezentanti ai angajatilor , atunci angajatorul va face dovada ca s-au convocat salariatii la data de ... pentru a se alege reprezentantii acestora .. procesul-verbal incheiat la data respectiva va consemna lipsa cvorumului sau lipsa salariatilor la data respectiva.


Din ce act normativ fac parte aceste 2 texte?
De ce ar trebui sa existe un act normativ pentru fiecare situatie ? ...:-/

Practica si jurisprudenta pot rezolva multe situatii neprevazute in actele normative ....
Nu te contraziceam si nici nu puneam la indoiala ce ai scris. Era pura dorinta de informare.
Ma interseaza in mod deosebit ce ai scris in alineatul 2 pt ca am fix situatia asta la serviciu.
Tipa de la HR cu care colaborez pretinde ca e obligatoriu sa existe reprezentantii salariatilor.
Eu cred ca nu e obligatoriu (art. 221 alin. (1) C. Muncii foloseste termenul "pot") si ca angajatorul poate initia negocierea CCM cu adunarea generala a salariatilor.
Si cum eu trebuie sa furnizez intotdeauna un temei legal, speram sa si existe unul.
Nu era vorba de contrazicere , ci de doar faptul ca nu toate situatiile practice au o solutie legislativa ..

art.221 C.mun.
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
....

Intr-adevar, textul de lege este reglementat de o norma dispozitiva si nu imperativa ... deci, interesele salariatilor in lipsa unui sindicat nu este obligatoriu sa fie promovate si aparate de reprezentanti ai salariatilor ...
D.p.d.v. al Art.129 din Legea 62/2011
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.

Noi am decis sa procedam dupa cum urmeaza:
intocmim un PV de invitatie la negociere si anexat un tabel in care punem toti salariatii sa semneze ca au luat la cunostinta asupra drepturilor pe care le au, conform legii.
Astfel, dovedim organelor de control ca am avut initiativa negocierii.

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)
Rugaminte manze manze lucrez la o societate care este in faliment. am o intrebare in legatura cu contractul colectiv de munca la nivel de societate. ccm nostru a expirat de 1 luna ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)