avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul colectiv de munca

am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:26, 8 Iunie 2016
Puteti sa va uitati pe site-ul Inspectoratului de Munca de care apartineti.Sunt multi pasi de facut, dar la intocmirea unui contract colectiv de muna(CCM), va recomand sa apelati la serviciile unui consilier juridic. Incepeti cu intocmirea unui convocator prin care societatea isi exprima intentia de a declansa procedura negocierii colective a contractului colectiv de munca, proces verbal al sedintei adunarii salariatilor prin care se desemneaza reprezentantul salariatilor(tabel nominal al tuturor salariatilor cu semnaturile lor), intocmirea unei decizii a administratorului prin care acesta isi da acordul pentru alegerea unui reprezentant al salariatilor (1 reprezentant/judet), redactarea propru-zisa a CCM, apoi un nou convocator prin care administratorul invita partile indreptatite sa negocieze CCM, iar in faza finala in baza unei cereri catre ITM veti inregistra contractul colectiv de munca in trei exemplare , respectiv trei dosare.Intotdeauna in urma unei sedinte intocmiti proces verbal. CCM trebuie sa fie semnat pe fiecare pagina de catre ambele parti implicate-reprezentat angajator, reprezentant salariati. Atentie la redactare! CCM e valabil doi ani.Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2016
Themis7, utilizator
1. Legea nu va obliga sa incheiati neaparat un contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate, indiferent de numarul de salariati.

2. Legea spune ca, in cazul in care decideti incheierea unui CCM, trebuie obligatoriu sa negociati clauzele contractuale cu salariatii, dar numai daca aveti cel putin 21 de salariati.

3. Din Legea dialogului social, nr. 62/2011:

Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
...

1. La societatile cu peste 21 de salariati, negocierea colectiva, la nivel de unitate, este obligatorie.

2. Initiativa negocierii apartine patronului.
3 Convocarea reprezentantilor salariatilor.
4 Intocmirea procesului-verbal, la prima reuniune a partilor. Se precizeaza:
5. Desfasurarea negocierii care trebuie finalizata in termen de 60 de zile de la initierea negocierii. La fiecare intalnire se incheie un proces-verbal in care sunt mentionate opiniile dezbaterii, propunerile si deciziile luate.

6. Incheiere contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

Legea nr.62/2011 :
Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.
(2) Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale.
(3) Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca.
(4) In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
(5) Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor.
(6) Contractele colective de munca pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite intre parti.

Art. 130
(1) In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere prevazute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizatia patronala are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.
(2) La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie.
(3) Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor.
(4) Informatiile pe care angajatorul sau organizatia patronala le va pune la dispozitia delegatilor sindicali ori a reprezentantilor angajatilor, dupa caz, vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
(5) Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
(6) Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
(7) La fiecare sedinta de negociere se vor incheia proceseverbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.

Art. 131
(1) La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.
(2) Este interzisa orice imixtiune a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.

Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca mopy mopy daca am 20 angajati cu CIM pe nedeterminata si trei cu CIM pe determinata trebuie sa fac CCM? (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Ultimul CCM al firmei a fost inregistrat pe 26.03.2014 si este valabil 2 ani. Ma poate ajuta cineva cu detalii despre acest CCM? Cand se ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti cine negociaza contractul colectiv de munca la nivel de societate daca in cadrul societatii exista sindicat reprezentativ dar are numai 80 ... (vezi toată discuția)