avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... ORDONANTA DE PLATA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

ORDONANTA DE PLATA

Buna ziua,
am imprumutat la o cunostinta suma de 30000 euro in 15 .03,2010 fara dobanda si am incheiat un contract pe care l-a scris de mana respectiva persoana in prezenta a doi martori.Respectiva s-a angajat sa-mi restituie aceasta suma in rate lunare pana in 15.11.2011 .Dar din pacate a avut probleme cu firma si a ramas fara locuinta si nu mi-a mai restituit nici o rata nici pana la aceasta data desi am contactat-o telefonic de nenumarate ori,In contractul respectiv am mentionat ca suma am imprumutat-o din firma in care sunt asociat unic si nu stiu cum pot sa ma descarc de ea,Cum as putea sa-mi recuperez banii si cum ar trebui sa actionez ca persoana fizica sau in numele firmei ??as putea prin ordonanta de plata ??i s-ar putea retine lunar din salar daca persoana este angajata la o institutie bugetara ??
cand este ultimul termen cand as mai putea-o actiona legal???

Multumesc mult!!
Cel mai recent răspuns: raresandreico , utilizator 20:57, 22 Februarie 2013
Buna seara!

Noul cod de procedura civila *art.1013-1024* va permite sa va recuperati suma imprumutata prin intermediul ordonantei de plata. Intrucat in curand creanta se va prescrie (15.03.2013), este de preferat sa demarati cat mai curand cele necesare obtinerii unei ordonante de plata, asta presupunand in primul rand formularea unei somatii, dupa cum urmeaza>

Art. 1.014. - (1) Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie (procedura prealabila sine qua non), prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia.
(2) Aceasta somatie intrerupe prescriptia extinctiva potrivit dispozitiilor art. 2.540 din Codul civil, care se aplica in mod corespunzator.

Veti actiona in numele persoanei care a semnat ca imprumutator.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Ana-Maria Dinescu, Avocat
multumesc mult pentru sfat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata datorii mgeorgiana mgeorgiana Buna ziua, Suntem o firma din Bucuresti si avem de recuperat niste bani de la restantieri, le-am trimis notificari prin care le aducem la cunostiinta ... (vezi toată discuția)
Recuperare factura neplatita Anca Brinzaru Anca Brinzaru Buna ziua! Am un PF prin care am incheiat un contract de prestari servicii cu un alt PF, servicii pentru care am taiat factura conform contractului; acest PF a ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de plata Parintele_75 Parintele_75 Buna ziua, avand speta prin care o firma de distributie vinde marfa catre un client ( persoana juridica ) si aceasta nu-si achita debitul mai bine de un an ... (vezi toată discuția)