avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere Magistraturã august 2013
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere Magistraturã august 2013

Si o luam de la inceput ... Mai e ceva timp, dar nu prea mult. Asa ca prima intrebare e: Dupa ce sa invatam?
irina_tzi a scris:

referitor la intrebarea privind actul sexual cu un minor in agravanta prevazuta la alin. 5, daca nu citesc eu gresit, scrie "ori daca faptele prevazute in alin. (1) si (4) au avut urmarile...". Deci nu alin. 1-4 ci 1 si 4. Astfel, cred ca se refera strict la minorul sub 15 ani.

In cod e " 1 - 4 ". Si chiar daca ar fi 1 si 4, aliniatul 4 se refera la minorul sub 18 ani, pt. ca alin. 4 trimite la al. 1 - 3, din care alin. 2 si 3 se refera la minorul sub 18 ani.
Cum zicea michaeleduard, s-a corectat si Udroiu intre timp.

Ultima modificare: Joi, 1 August 2013
mamaruta2011, utilizator
irina_tzi a scris:

am o nelamurire si poate ma ajutati voi. La art. 404 Cod proc civ, conform alin.1, ar rezulta ca renuntarea la calea de atac poate fi facuta doar de partea prezenta la pronuntare (deci nu reprezentant, mandatar etc). Potrivit art. 81 insa, "orice alte acte procedurale de dispozitie nu se pot face de reprezentant decat in baza unui mandat special...". Voi ce intelegeti? se poate reprezenta partea in vederea renuntarii la calea de atac in fata instantei - prezenta la pronuntare?

Cand ti-ai pus intrebarea asta cred ca nu ai avut in vedere faptul ca o parte prezenta nu poate fi niciodata reprezentata, ci numai asistata.

Asadar, daca partea este prezenta actul de renuntare va fi facut direct de catre parte.
Daca nu este prezenta, poate fi reprezentata inclusiv pentru renuntarea la calea de atac (dar mandatul trebuie sa fie special).
1. Partea prezenta nu poate fi reprezentata? Nu pot sa cred.... Oricum, am sris in final "prezent la pronuntare" pt a fi clar alineatul la care ma refer, [editat]
Trecand peste infomatiile de o noutate absoluta, revin cu precizarea ca alin. 1 de la art. 404 face referire doar la partea prezenta. Din acest motiv nu stiu daca e corect sa extind aplicarea si pentru mandatarul cu procura speciala.

2. Are cineva idee cand anume se executa pedeapsa complementara daca se aplica pe langa o pedeapsa fata de care s-a dispus suspendarea conditionata?

[Mesaj editat - 2.2 din regulament]
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Partea prezenta nu poate fi reprezentata? Nu pot sa cred.... Oricum, am sris in final "prezent la pronuntare" pt a fi clar alineatul la care ma refer, .
Trecand peste infomatiile de o noutate absoluta, revin cu precizarea ca alin. 1 de la art. 404 face referire doar la partea prezenta. Din acest motiv nu stiu daca e corect sa extind aplicarea si pentru mandatarul cu procura speciala.

Cred ca esti putin cam dura in exprimare. Daca nu esti de acord cred ca o poti spune si altfel.

In alta ordine de idei sa sti ca are dreptate pentru ca partea prezenta in sala de judecata la un termen sau la toate termenele, alaturi de avocatul sau, este asistata de acesta, dar asta nu inseamna ca mandatul de reprezentare al avocatului inceteaza.
In cazul mandatului de reprezentare dat avocatului acesta nu poate face decat acte menite a pastra dreptul supus unui termen care s-ar putea pierde prin neexercitare deci poate doar declara calea de atac - prevedere expresa a legii art. 87 alin. 2" continutul mandatului. Deci legea ii da in mod expres doar dreptul sa declare calea de atac.(alin. 2 al art. 404 arat ca renuntarea se poate face ulterior fie personal in fata presedintelui fie prin inscris). Renuntarea la exercitarea cai de atac este un act de dipozitie care se face numai in baza unui mandat special dat avocatului in acest sens.( a se vedea articolul privind "limitele reprezentarii" - art. 82 cred, nu am codul in fata acum).
In ceea ce priveste mandatul special dat unei alte persoane decat avocatul, daca este dat in baza unui inscris autentic atunci nu poate pune nici macar pune concluzii asupra fondului sau exceptiilor , nicidecum sa renunte la dreptul de a exercia calea de atac. Daca mandatul se da verbal in sedinta publica, atunci se precizeaza expres limitele si durata mandatului dar tot in limitele stabilite pentru mandatul dat in forma autentica.
In cazul mandatului general dat mandatarului cu procura generala se vorbeste tot de un mandat special adica numai daca dreptul de reprezentare in judecata i-a fost dat special.

In concluzie nu se poate renunta la calea de atac in conditiile art 404, alin 1, decat personal de catre parte.

[Mesaj editat - a fost ştearsă partea citată din mesajul anterior şi care a fost eliminată]
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mutumesc

Alte discuții în legătură

Inm 2015...admitere!!! madalinaflo madalinaflo Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2014 IM12 IM12 Subiect deschis pentru cei care vor sustine concursul de admitere la INM in august 2014. (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)