avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde jumatate de apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde jumatate de apartament?

Cineva care este proprietar pe un apartament de 4 camere, poate vinde de exemplu, doar 2 camere si restul de 2 sa le dea pe contract de vanzare cumparare cu renta viagera? Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: gm_ignat , utilizator 12:38, 22 Februarie 2013
In cazul apartamentului cu 4 camere - in imobil de locuit la comun ,nu este posibila varianta expusa de autorul topicului
asta da subiect de urmarit ... am si eu cateva intrebari !!!!! apartamentul respectiv , are 2 intrari din casa scarii/hol ?...cum se face comunicarea cu iesirea din apartament...trec pe la vecini prin proprietate , fara acordul lor , ca sa ies afara sa beau o bere ???? nu cumva deranjez ??? ce masuri pot lua ??? instalatiile de gaz , apa , canalizare, si curent....cine le cumpara ?????????????????????????????.....................dar traim in Romania , si asta ne ocupa tot timpul !!! hal de tara ce putem sa avem !!!!#-o
d aia ma pus niste intrebari retorice domnului avocat.... nu am inteles raspunsul dumnealui... si vad ca nu ne a lamurit....
@ynocentta si @ marisescu, probabil ca nu ati vazut un imobil detinut in coproprietate, cumparat pe cote parti sau mostenit pe cote de mai multi mostenitori.
Sa instrainezi o cota nu-ti trebuie partaj, daca vroiai sa instrainezi doua camere cum se punea problema la inceput, ar fi trebuit si nu s-ar fi putut dezmembra. I
Iar daca ajungeti sa va deranjati unii pe altii in coproprietate si vreti sa iesiti nestanjenit la o bere, faceti partaj ( iesiti din indiviziune) si cum nu poate fi taiat pe din doua ca tortul, ori ap va este dvs atribuit si platiti sulta pt cota celuilalt, ori invers, ori se vinde si se impart banii.
@gi_jane
Am raspuns numai dupa atenta analiza a continutului topicului
Este o diferenta substantiala intre interesul de a instraina cota parte din imobil situatie in care 2,3,n familii convietuiesc si utilizeaza acelasi spatiu care este un tot unitar inclusiv ca rol fiscal si numar cadastral
Alta situatie in care se doreste un singur imobil care detine un singur rol fiscal si un singur numar cadastral a se dezmembra in 2 structuri distincte
Din experienta unei situatii identice,interes din partea unuia dintre coproprietari la instrainare cota parte ,initial in baza unui proiect tehnic ,au fost operate interventiile asupra imobilului care a fost recompartimentat ,cai acces distincte,reamplasare utilitati ,in final cand s-a ajuns la intrducere individuala pe rol fiscal,acordare numar cadastral distinct,eliberare documente de identitate pe adrese distincte ,nu s-a putut materializa interesul partilor
S-a ajuns la litigiu in instanta,
In final coproprietarii ,au fost obligati de inspectoratul de stat in constructii sa achite amenda apreciabila si sa readuca spatiul la forma anterioara interventiei
Atentie ! Intreaga interventie interioara a fost executata in temeiul unui proiect tehnic legal executat
Desi coproprietarul a actionat in instanta inspectortul de stat in constructii pentru solicitarea anularii documentelor de sanctionare,in final a beneficiat de hotarare defavorabila
In final apartamentul cu 4 camere detinut in coproprietate de parinti si copii -nu a putut obtine formalitatile pentru inregistrarea a 2 roluri si 2 numere cadastrale,dupa ce a suferit modificari constructive executate pe parcursul a 2 ani ,a necesitat alte executii de refacere si compartimentare interioara conform carte tehnica imobil

Alte discuții în legătură

Ce poate face ??? Gyna Gyna Un ap. de 3 cam. , 3 coproprietari cu procente diferite, si un domn (cel care a vandut , cu habitatie viagera)!Primi 2 coproprietari detin procentul cel mai ... (vezi toată discuția)
Pot sa vand 1/2 din un apartament ? italytattoo italytattoo Buna ziua sunt unu din cei doi coproprietari .. Anul trecut am cumparat un apartament si as dori sa stiu daca pot vinde cota mea fara aprobarea al celuilalt ... (vezi toată discuția)
Interdictie instrainare teren GherghinaP GherghinaP buna seara, va rog sa-mi spuneti daca pot instraina - vinde 25 mp din cota de 50% din terenul (curte) pe care il detin cu un alt coproprietar in urmatoarele ... (vezi toată discuția)