avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde jumatate de apartament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde jumatate de apartament?

Cineva care este proprietar pe un apartament de 4 camere, poate vinde de exemplu, doar 2 camere si restul de 2 sa le dea pe contract de vanzare cumparare cu renta viagera? Multumesc :)
Cel mai recent răspuns: gm_ignat , utilizator 12:38, 22 Februarie 2013
asa da...se intelege ca noi , coproprietarii , avem aceleasi drepturi , sa ne bucuram de casa respectiva si totodata sa o intretinem si sa platim ce consumam in casa cu pricina ! dar nu vad cum as putea vinde unei alte persoane , 2 camere din acel apartament , nu mai vorbesc de intimitatea fiecarei familii in parte , ca nu mai are rost , dar tinem cont ca acel apartament nu are deact o iesire , care din pacate este comuna , si sigur se va afla in proprietatea unei singure familii....! pe de alta parte , utilitatile , aici nu inteleg , cum le impartim , si nu ca plata , eu vreau pentru linistea mea , curent separat , apa separat , gaz separat...aici cum se va face impartealea retelelor ? pe de alta parte , pe usa de la intrare , vor fi 2 numere care vor indica cele 2 locuinte separate din acea suparfata ???
@ ynocentta, cred ca nu ati analizat destul pt ca intrebarea a fost asta :
poate vinde de exemplu, doar 2 camere si restul de 2 sa le dea pe contract de vanzare cumparare cu renta viagera?

iar dvs ati raspuns exact asta :

nu poate face obiectul unei instrainari o cota parte din apartament

Inca o data, doua camere, juma' de baie si juma' de bucatarie, nu e acelasi lucru cu 1/2 din apartament. O cota parte din ap poate fi instrainata, nu doua camere pt ca trebuie sa le dezmebrezi si e ceva mai greu cum aveti si speta descrisa.. nu au rezolvat cu actele de despartire a ap pe din doua.
Aici nu ne intelegem.. o cota parte e una ( cota ideala, abstracta) , doua camere e altceva.

gi_jane2 a scris:

doua camere, juma' de baie si juma' de bucatarie, nu e acelasi lucru cu 1/2 din apartament.

In speta descrisa am precizat strict etapele desfasurate concret ca act bilateral de vointa de catre coprietari ,care desi initial au avut proiect tehnic legal pentru a realiza modificari interioare respectiv baie+bucatarie ,in final instanta de judecata a solutionat pronuntand hotarare defavorabila petentilor
Coproprietarii au promovat actiunea in justitie dupa executarea in fapt a 2 apartamente distincte

Revenind la intrebare: problema a inceput de la faptul ca daca doresc sa fac contract de vanzare-cumparare cu renta viagera pe apartament, nu am nici un drept iar cel cu care am incheiat contractul (vechiul proprietar) poate anula cam oricand contractul si fara sa recuperez aproape nici un ban.
O posibila solutie pe care o vedeam era sa cumpar jumate de apartament si sa fac renta viagera pe restul. Astfel, pierderile ar fi fost mai mici, in cazul in care proprietarul s-ar fi razgandit.
Am deschis subiect in forum cu problema asta si nu am primit raspunsuri. Incerc sa gasesc alternative.
Multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face ??? Gyna Gyna Un ap. de 3 cam. , 3 coproprietari cu procente diferite, si un domn (cel care a vandut , cu habitatie viagera)!Primi 2 coproprietari detin procentul cel mai ... (vezi toată discuția)
Pot sa vand 1/2 din un apartament ? italytattoo italytattoo Buna ziua sunt unu din cei doi coproprietari .. Anul trecut am cumparat un apartament si as dori sa stiu daca pot vinde cota mea fara aprobarea al celuilalt ... (vezi toată discuția)
Interdictie instrainare teren GherghinaP GherghinaP buna seara, va rog sa-mi spuneti daca pot instraina - vinde 25 mp din cota de 50% din terenul (curte) pe care il detin cu un alt coproprietar in urmatoarele ... (vezi toată discuția)