avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM - prim ajutor. Numar minim de lucratori desemnati?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM - prim ajutor. Numar minim de lucratori desemnati?

Exista un numar minim de angajati desemnati cu "primul ajutor" raportat la numarul total de angajati ai companiei?
Am cautat atat in legea 319/2006 cat si in Norme si nu am gasit nimic despre existenta unui numar minim obligatoriu.
De asemenea am cautat si in prezenta sectiune (primele 20 de pagini de discutii) si nu am gasit nimic in acest sens.
Va multumesc!
Nu scrie nici ca poate sa fie facuta in baza instructiunilor.
In lege spune "a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;

(3) Numarul lucratorilor mentionati la alin. (2), instruirea lor si echipamentul pus la dispozitia acestora trebuie sa fie adecvate marimii si/sau riscurilor specifice intreprinderii si/sau unitatii.
"

. Bineinteles ca asta va decide in final inspectorul ITM printr-o masura sau nu.

La mine s-au rezolvat asa
Proces verbal instruire acordare prim ajutor de catre medicul de medicina muncii

- INSTRUCTIUNI ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR

- Plan pericol Grav si Iminent
Interventie moderator.
worksafety sunteti mai nou pe forum si ne bucuram ca suntem mai multi care putem da sfaturi competente pentru cei care deschid discutia, dorind sa isi rezolve problema pe care o au.
Mentionati in interventia dvs.: "Nu scrie nici ca poate sa fie facuta in baza instructiunilor..... Bineinteles ca asta va decide in final inspectorul ITM printr-o masura sau nu. La mine s-au rezolvat asa:
-Proces verbal instruire acordare prim ajutor de catre medicul de medicina muncii,
- INSTRUCTIUNI ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR,
- Plan pericol Grav si Iminent."
Chiar dvs.mentionati ca s-a rezolvat prin instructiuni de acordare a primului ajutor, desi anterior ati scris ca este nevoie de un curs (in alt mesaj, respectiv ca nu scrie nici ca se poate sa fie facuta in baza instructiunilor.) Nu au rost contrazicerile decat daca intre timp mentionati un document legislativ.
Ca medicul de medicina muncii a facut instruirea lucratorilor desemnati prin decizia scrisa a angajatorului ca salvatori, este normal, corect si profesionist.
Inspectorul ITM nu decide in numele angajatorului, decat daca un anumit articol de lege (mentionandu-l expres) nu a fost respectat intocmai de catre angajator.
Va propun ca pentru viitor, pentru a nu crea si alte greutati celor care deschid discutia, in interventiile dvs., sa mentionati art. de lege care se refera la discutia respectiva/ la raspunsul dvs.
Eu am avut masura de la ITM in aceasta privinta si am rezolvat cum am scris mai sus.
Imi pare rau daca nu va satisfac raspunsurile mele dar pana legile o sa cuprinda tot ce doriti dvs viata bate filmul :)
Deocamdata ITM-ul aplica legea in prima instanta si nu am degand sa ies din cerintele lor si chiar nu ma intereseaza decat felul in care aplica ei legea.

Incerc sa ajut niste oameni si sa nu sa interpretez eu legile doar teoretic iar daca imi citit trunchiat interventiile nu am ce face.
Am sesizat si modalitati diferite de aplicarea a legii in diferite judete asa ca poate in alte orase sunt cerinte diferite dar in Bucuresti asta este experienta mea.
Firmele nu sunt foarte bucuroase sa aplice aceste cerinte dar in acest moment, la cum merge economia, nici nu le condamn.
worksafety a scris: "Eu am avut masura de la ITM in aceasta privinta si am rezolvat cum am scris mai sus. Imi pare rau daca nu va satisfac raspunsurile mele dar pana legile o sa cuprinda tot ce doriti dvs., viata bate filmul. Deocamdata ITM-ul aplica legea in prima instanta si nu am degand sa ies din cerintele lor si chiar nu ma intereseaza decat felul in care aplica ei legea......"

Este exact ce banuiam. Tineretea va face impulsiva, sper ca doar verbal.
Nu va cere nimeni sa iesiti din cerintele ITM. Daca citeati cu atentie ce am scris eu si inspector ssm, ati fi observat ca mesajele noastre sunt conforme cu legea pe care am mentionat-o in postarile respective.
Nu se aplica diferit legea in Buc. si in judetele tarii. Exista insa situatii in care aspectul problemei este vazut diferit, in functie de realitatile locale, fara insa a face rabat de la lege.
Nu voi mai incerca sa va sugerez modalitati corecte de relationare pe acest forum.
Sper sa nu fiu nevoit, ca pe viitor sa va sterg mesajele care nu respecta regulamentul forumului, drept pe care mi-l da, ca moderator, regulamentul acestui forum, fara a va da explicatii suplimentare.
worksafety a scris:

Nu am sa iau in considerare afirmatia "Tineretea va face impulsiva, sper ca doar verbal." si nu am sa raspund la ea.

Aveti dretate nu tineretea e de vina, sangele de valceanca nu se dezminte iar pentru asta nu va acuza nimeni. Moderatorul va cerea doar un pic de atentie la ce s-a mai scris inainte si atat. E bine sa nu-i derutam pe cei ce pun intrebari cu discutii contradictorii.

Alte discuții în legătură

Curs de prim ajutor alimirela alimirela Buna ziua, Exista prin vreo lege reglementat faptul ca toti angajatii unei firme sunt obligati sa aibe cursul de prim ajutor? Sau ca la un anumit numar de ... (vezi toată discuția)
Prim ajutor - pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe ... marivasi marivasi pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe la cursul de prim ajutor? (vezi toată discuția)
Curs de prim-ajutor rrramor rrramor In ce lege este specificat faptul ca in cadrul fiecarei societati trebuie sa existe cel putin o persoana care sa fi urmat cursurile de prim-ajutor? Nu vorbesc ... (vezi toată discuția)