avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare salariu

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca este legala micsorarea salariului intr-o institutie de invatamant de stat in anul 2013, avand in vedere faptul ca Ordonanţă de urgenţă privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013 precizeaza:
“Art.1 În anul 2013 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 drepturile prevăzute la art. 1 şi art. 3-5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19.2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 182/2012”
Motivul invocat este lipsa de fonduri.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dawio , utilizator 16:14, 14 Martie 2013
Nu este legal .. atunci termenul va incepe sa curga, parerea mea, de la data primirii fluturașului de salariu - data luarii la cunoștință de modificarea survenita la c.i.m.
Multumesc! Este clar... cu siguranta ca realizeaza faptul ca e o ilegalitate, dar nu conteaza prea mult... procesul va dura macar un an, apoi platile se reesaloneaza... vine pana atunci o alta conducere care va plati oalele sparte! Numai in tara asta se poate intampla asa ceva! Pentru ca nimeni nu a fost tras la raspundere pana acum.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
Vlad1968, utilizator
Vlad1968 a scris:

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca este legala micsorarea salariului intr-o institutie de invatamant de stat in anul 2013, avand in vedere faptul ca Ordonanţă de urgenţă privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013 precizeaza:
“Art.1 În anul 2013 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 drepturile prevăzute la art. 1 şi art. 3-5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19.2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 182/2012”
Motivul invocat este lipsa de fonduri.
Va multumesc!

Ce anume a fost micsorat? Sal de incadrare? Sporurile? Ce scrie pe fluturas?
Nu s-a taiat nimic, nu apare nimic cu minus, dar la suma cuvenita nu apar decat 80% din baza (fara alta precizare sau vreo scadere). Deci este salariul functiei ramas la fel ca luna trecuta - 1500 lei de exemplu, iar pentru intraga luna lucrata, in loc sa se plateasca 1500 lei s-au platit doar 1200. Si apoi totul e calculat la valoarea aceasta.

Potrivit art. 164 din Codul muncii Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege (si noi nu suntem intr-o situatie prevazuta de lege).
inca mai aveti timp sa contestati fluturasul! in eventualitatea unui proces va va ajuta!

Alte discuții în legătură

Retineri din diurna Ionela_L Ionela_L As vrea sa stiu daca este legal. Un angajat al unei firme romanesti este detasat pentru 2 luni in Spania. Timpul sau de lucru efectiv a depasit 16 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Sanctiune fara decizie Semyaza Semyaza :((:((:((:((:((Buna ziua va rog ajutati-ma si pe mine in o problema:dupa multe tergiversari mi s-a inmanat fluturasul salarial pa luna iunie si am constata ca ... (vezi toată discuția)
Se pot reține două sancțiuni de 10 % în același lună? se ... sexu sexu se pot reține două sancțiuni de 10 % în aceeași lună unui salariat? se poate reține 10 % dacă salariatul a refuzat să semneze comunicarea deciziei ... (vezi toată discuția)