avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie loc de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie loc de veci

in anul 2006 un prieten de varsta a 3-a mi-a donat un loc de veci pentru care in 2006 am facut contract de concesiune. Ulterior dupa ce s-a incurcat cu o femeie a facut alt act de donatie la aceata femeie( dar dupa ce am facut eu concesiunea), deci locul de veci este pe numele meu.Femeia aceia mai poate emite legal vreo pretentie, desi s-au despartit de vreo 5 ani,iar pritenul senior a decedat acum vreo doua luni ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: mariani111 , utilizator 16:05, 9 Mai 2019
,,Locurile concesionate pe termen nelimitat ºi cele de 25 de ani se pot transmite numai prin moºtenire sau prin donaþie.'' --->Cu tot respectul posibil va aduc la cunostinta faptul ca sunt sigur ca nu scrie nicaieri asa ceva. Si daca ar scrie asa, nu ar avea nici o valoare juridica. E o greseala. Deoarece din punct de vedere legal lucrurile stau altfel. Prin mostenire si donatie poate fi transmis doar titlul de drept (dreptul de concesiune) si nu locul in sine !

atunci anulati dvs toate transmisiunile prin mostenire si donatie a locurilor de veci care se fac!:)
Nu am ce sa anulez din moment ce asa ceva este nul absolut pentru ca asa prevede legea ! :) Faceti confuzie intre dreptul de folosinta si dreptul de dispozitie !
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
Stimate domn v am dat sa cititi articolul din Regulament. Probabil nu ne intelegem .....daca va uitati si aveti bunavointa sa cititi un act de concesiune cap coada si clauzele veti vedea ca acest drept de concesiune se transmite prin donatie autentica caci numai in forma autentica este valabil actul incheiat sau prin mostenire.
Dreptul de concesiune a unui loc de veci este un drept Real de folosinta opozabil erga omnes si se face in conformitate cu clauzele actului de concesiune , cititi verso ul actul de concesiune daca aveti bunavointa.
Acel Regulament invocat de mine exista...mai cititi si mai cautati....
Nu am afirmat niciodata ca actul de concesiune este act de proprietate! Concesiune nu este drept de proprietate ....
Chiar nu ati vazut niciodata un act de concesiune sau nu ati vazut vreun certificat de mostenitor prin care se transmite acest drept de folosinta?!
Daca nu....imi pare rau....
Initiatorul acestui topic a sustinut ca dupa ce acel loc de veci i-a fost donat, ,,acesta'' (userul initiator al topicului) a concesionat acel loc catre o terta persoana. Un alt user, cel mai probabil ca din neatentie, a aratat ca nu are nici un efect noua donatie facuta de donator asupra concesiunii efectuate de donatarul initial. Eu personal, ca un user simplu al acestui site, fara a avea nici o rea intentie, am incercat sa atrag atentia asupra faptului ca noi persoanele fizice si juridice care nu suntem autoritati publice, nu putem concesiona mai departe ceea ce am luat in concesiune !
Prin postarea acelui regulament, ati dat de inteles ca sunteti de acord cu parerea celorlalti useri, iar eu nu am facut altceva decat sa va informez in mod corect. Nu am sustinut nici o clipa contrariul la faptul ca dreptul de folosinta (concesiunea) asupra terenului concesionat, poate fi transmis prin mostenire si donatie. Ba chiar asta am afirmat ! Deci pana la urma considerati ca putem da in concesiune un teren sau doar putem lua ??
Daca intradevar asa scrie in respectivul regulament, prin sintagma ,,loc de veci'', cu siguranta nu se intelege terenul (pamantul), ci doar edificiile de pe acesta precum si dreptul de folosinta asupra terenului pe perioada concesiunii ! Daca ar fi altfel, ar rezulta o serie de efecte pe care legea nu le permite. De exemplu, daca eu asi primi prin donatie un loc (teren), ar insemna ca devin proprietarul terenului. Acesta este unul din efectele donatiei !
Un alt exemplu: daca cineva denumeste un contract ca fiind de donatie si transmite prin intermediul acestuia terenul loc de veci si nu doar dreptul de folosinta, un astfel de contract va fi nul absolut datorita obiectului. Proprietatea publica este inalienabila si poate fi data in concesiune doar de catre autoritatile publice !

Toate cele bune !
Ultima modificare: Luni, 25 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie loc de veci tuilleries tuilleries Buna ziua! Am mostenit, in urma decesului tatalui meu, un loc de veci. Stiu ca acestea nu se pot vinde. As dori sa il donez unei alte persoane.Actul de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire loc de veci naejcon naejcon Buna ziua, Exista un act normativ care sa reglementeze dreptul de mostenire pentru una sau mai multe generatii, a unui loc de veci concesionat intr-un ... (vezi toată discuția)
Intrarea in proprietatea unui loc de veci simi7705 simi7705 Buna ziua. Sotul meu a decedat acum 21 de ani iar la momentul acela eu i-am dat banii pentru a cumpara locul de veci cumnatului meu, fratele decedatului.Acesta ... (vezi toată discuția)