avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat

Am primit o rezolutie de NUP iar in comunicare mi se spune ca daca sunt nemultumit de solutie pot formula plangere impotriva acesteia conform art. 278 alin 3 cod procedura penala, care este acesta si ce prevede...?
Atentie la alin. 2 art. 278ind1: "
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile."
De aici rezulta ca nu mai este imperativ sa astepti o rezolvarea plangerii facuta catre procurorul ierarhic superior. Eu inteleg ca nu ai cum sa o astepti pentru ca ea trebuie sa vina in cele 20zile pe care le ai la dispozitie sa faci plangerea catre judecator.
Trebuie sa asteptati ,daca procurorul ierarhic superior nu va raspunde in termen de 20 de zile,de la expirarea acestui termen aveti 20 de zile in care puteti sa depuneti plangerea la instanta,daca raspunsul vi se comunica inauntrul celor 20 de zile,atunci de la data comunicarii aveti 20 de zile pentru a depune plangerea la instanta.
De unde rezulta ca "termenul initial" este cel de dupa ce trec cele 20zile de la trimiterea plangerii catre procurorul ierarhic superior? Eu stiu ca "initial" inseamna ce a fost la inceput.
De aici rezulta:
În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, după caz, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel, procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori procurorul ierarhic superior nu a soluţionat plângerea în termenul prevăzut în art. 277, termenul prevăzut în alin. 1 curge de la data expirării termenului iniţial de 20 de zile.


După respingerea plângerii făcute conform art. 275 - 278 împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau a ordonanţei ori, după caz, a rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, date de procuror, persoana vătămată, precum şi orice alte persoane ale căror interese legitime sunt vătămate pot face plângere,
în termen de 20 de zile
de la data comunicării de către procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 şi 278, la judecătorul de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă. Plângerea poate fi făcută şi împotriva dispoziţiei de netrimitere în judecată cuprinse în rechizitoriu.

Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)
Contestare amenda contraventionala bumbeas bumbeas pe numele meu a fost depusa o plangere penala la parchet in data de 20.03.2012 conf. art. 180 cp, fiind nevinovat si plangerea facuta cu rea-intentie. in ... (vezi toată discuția)