avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract indiidual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract indiidual de munca

Art.16 alin.(1) C.M. Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. Semnarea de catre parti a CIM este obligatorie? Un CIM nesemnat de parti este nul? Care este temeiul legal?
Cel mai recent răspuns: didibl , utilizator 08:20, 26 Februarie 2013
care este partea care nu a semnat contractul ?
oricum, tinand cont ca legea prevede forma scrisa ca si conditie de valabilitate, asta nu inseamna ca trebuie doar sa existe un contract scris el trebuie sa fie si semnat de catre parti, semnatura ce garanteaza vointa partilor. Un contract, in general, reprezinta un acord de vointa intre doua persoane, iar daca pentru valabilitatea sa se cere forma scrisa, lipsa semnaturii unei parti inseamna lipsa contractului..
@ didibl

Un c.i.m. nesemnat nu este nul .. el nu-si produce efectele pentru care se doreste a fi incheiat ....
Libertatea contractuală se exprimă din punctul de vedere al formei, în regula consensualitatii
convenţiilor, conform căreia, pentru validitatea unei convenţii, este suficient acordul de voinţă al părţilor, afaraă numai dacaă ar fi vorba de contracte reale sau solemne, iar executarea obligaţiilor se face aşa cum ele au fost asumate ( “pacta sunt servada” )

Pentru a vedea care ar fi temeiul legal ar trebui sa excedem cadrul acetui topic si sa facem o teorie a dreptului cu privire la incheierea unui act juridic .... Prin încheierea contractelor se înţelege: realizarea acordului de voinţă al părţilor asupra clauzelor contractuale.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am inteles. Multumesc frumos pentru lamuriri. O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional myteo36 myteo36 daca sunt in concediu medical angajatorul ma poate pune sa semnez un act aditional de schimbare a incadrarii? (vezi toată discuția)
Contract colaborare pj- pf fara remuneratie Oana_A Oana_A Exista vreun tip de contract/ conventie care sa se poate incheia intre o persoana juridica si o persoana fizica care sa presteze anumite servicii de ... (vezi toată discuția)
Contract fara semnatura donigao donigao Buna ziua, Speta: dosar complet de personal, insa de pe contractul individual de munca lipseste semnatura salariatului (omisiune), contractul a fost ... (vezi toată discuția)