avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Este obligatorie prezenþa apelantului în faþa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Este obligatorie prezenþa apelantului în faþa instanþei pentru a-ºi susþine cererea?

Buna seara. Am urmatoarea situatie...
Intr-un proces de diort aflat in faza de apel la prima infatisare apelantul care in fond a avut calitatea de parat trebuie sa fie prezent in fata instantei pentru a-si sustine cererea ? sau poate fi prezent doar avocatul pentru a-i sustine cererea de apel. Nu cred ca are importanta dar totusi sa precizez ca e vorba de divort fara minori, iar apelantul/parat se impotriveste divortului.
Va multumesc anticipat pentru amabilitate.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:06, 26 Februarie 2013
Prezenta paratului apelant la instanta de apel nu este obligatorie . Codul de procedura civila prevede la art.927 (2) : " apelul paratului va fi judecat chiar daca se infatiseaza doar reclamantul".
@MonicaHanganu

Temeiul legal prezentat de dvs. este eronat. În discuţie este un litigiu care a început atunci când era în vigoare Codul de procedură civilă din 1865. Dvs. v-aţi argumentat răspunsul pe dispoziţiile art. 927 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC). Or, potrivit art. 3, alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dispoziţiile Codului de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare. Prin urmare, în speţă sunt aplicabile prevederile art. 619 din Codul de procedură civilă adoptat în anul 1865.
Art. 619
(1) Termenul de apel, precum şi cel de recurs este de 30 de zile şi curge de la comunicarea hotărârii.
(2) Apelul sau, după caz, recursul reclamantului împotriva hotărârii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesusţinut, dacă la judecată se prezintă numai pârâtul.
(3) Apelul sau recursul pârâtului va fi judecat chiar dacă se înfăţişează numai reclamantul.
.....................
Nu este obligatorie prezenta dvs. in fata instantei de apel, prin urmare puteti fi reprezentat de avocat pentru sustinerea motivelor apelului formulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod procedura vechi sau nou ? Angelus162 Angelus162 In cazul unui recurs al carui termen se implineste dupa data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila , imi puteti spune cererea de recurs pe care ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea în recurs (plângeri contravenþionale) aricici aricici Potrivit prevederilor art.13 alin.2 din Noul cod de Proc. Civ., apararile in recurs nu pot fi facute decat prin avocat sau consilier juridic dupa caz. ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta iccj - recursurile in interesul legii tudorioan tudorioan In momentul de fata mai sunt valabile deciziile ICCJ pronuntate in intersul legii, in baza dispozitiilor Codului de procedura civila de la 1865? (vezi toată discuția)