avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba se plateste?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba se plateste?

buna ziua
-am lucrat intr-un bar 3 zile
-la inceput patroana mi-a zis k o sa ma angajeze cu c.i.m si mi-a cerut sa perfectez cele necesarii angajarii
-dupa 3 zile imi zike ca dansa pleaca din tara si ma va cauta ea la reintoarcere adica dupa o saptamana
-in tot acest timp am lucrat fara sa ma plateasca...am ramas doar cu "bacsisul"
-trecand prin zona barului in acea saptamana in care dansa trebuia sa fie plecata am vazut o alta fata in locul meu,
-i-am cerut "patroanei" sa ma plateasca pt cele 3 zile lucrate dar mi-a zis ca eu am fost in probe si nu e obligata sa ma plateasca
Intrebarea mea e daca pot obtine banii pe cele 3 zile lucrate, suma ar fi de 150 lei care mie imi sunt de mare folos?
As vrea sa merg la ITM sa fac o reclamatie dar intai as vrea un sfat din partea celor care sunt in cunostiinta de cauza!!
multumesc...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:56, 21 Octombrie 2019
va multumesc...
Și eu lucrez la fel prima săptămână cică de proba dar la anceput nu mi-a zis că este de proba mâine fac deja două săptămâni care lucrez la negru ce pot sa fac
1. Codul Muncii
Art. 15^1
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:
a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
.......


Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....


2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Buna ziua ,eu am lucrat recent la o firma timp de 20 de zile ,si mi-am dat demisia deoarece nu mi se respecta programul de munca care era de 4 ore iar eu lucram in loc de 4 ,6 sau 7 ore ..
Dupa ce mi-am dat demisia angajatorul meu nu mi-am dat niciun leu pe zilele lucrate ,este normal sau nu ?
Nu este normal ...

In speta, neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi ... Adriana ioana Adriana ioana Buna seara,am lucrat 12 zile la o patiserie inca de prima zi mi s.a spus ca am deja contract de munca dar eu nu am semnat nimic si nici nu am vazut acel ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat ! noname4jess noname4jess Am lucrat un timp de o luna de zile la un local pe incredere , nu mi s-a incheiat un contract, patroana invocandu-mi varii motive si promitandu-mi un contract ... (vezi toată discuția)
Salariu neplatit Amelia Natalia Amelia Natalia Buna ziua va întreb dacă se poate desface contractul de munca fara demisie in condițiile in care este un contract cu perioada de proba de 90 zile.mentionez ... (vezi toată discuția)