Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an.
Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012 tatal este obligat sa-si ia o luna din CCC.
Ce se intampla daca tatal refuza? Am inteles ca luna respectiva de concediu se scade din concediul mamei, corect? Aste inseamna ca mama respectiva se va intoarce la serviciu cu o luna inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului? Daca da, va primi stimulent de 500 lei pt acea luna? Are dreptul la concediu fara plata in luna respectiva?
Si inca ceva: daca tatal efectueaza luna respectiva de CCC, ce indemnizatie va primi? Tot ca mine, sau se va calcula raportat la salariul lui?
1. Aceasta reiese din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
2. Daca doriti confirmari puteti oricand sa intrebati (chiar si prin e-mail) la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.
Art.4.1 este aplicabil numai in situatia in care tatal indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CC .. in caz contrar, nu sunt aplicabile.
Deci in cazul in care copilul e nascut pe 25 aprilie 2012, iar tatal nu va intra in CCC, asta inseamna ca eu, pentru a beneficia de stimulentul de 500 lei pana la 2 ani, trebuie sa ma intorc la serviciu pe 24 aprilie? Corect?
Daca ma intorc pe 25 sau mai tarziu, pierd stimulentul?
1. - Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC atunci mama va efectua toate cele 12 luni de CCC.
- Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie.
2. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC dar nu doreste sa intre cel putin o luna in CCC atunci CCC al mamei se reduce cu o luna.
- In aceasta situatie, pentru a beneficia de stimulentul de insertie, trebuie ca mama sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
3. Daca reluati activitatea in ziua in care implineste copilul 11 luni (sau mai tarziu) atunci nu mai beneficiati de stimulentul de insertie.
Eu am nascut pe data de 15 martie 2013, si am zis ca ma intorc la lucru pe data de 10 februarie 2014, astfel indeplinesc conditiile pt obtinerea stimulentului. Intrebarea mea este: tatal poate sa-si suspende contractul cu data de 10 februarie pana pe 10 martie, sau trebuie sa-si suspende contractul de la inceputul lunii februarie(din 1 pana in 28)?