avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Neconstitutionalitatea obligativitatii informarii ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Neconstitutionalitatea obligativitatii informarii asupra avantajelor medierii

În octombrie 2012 Curtea Constituţională a Italiei a declarat neconstituţională obligativitatea procedurii medierii, pe motivul restricţionării liberului acces la justiţie.

Obligarea la informare este o şmecherie, în speranţa că astfel legea nu va fi declarată neconstituţională, ignorându-se că se incalca dreptul la accesul liber la justitie, printr-o obligaţie prealabilă introducerii unei cereri în justiţie, care, dacă nu este îndeplinită, acţiunea de chemare în judecată este inadmisibilă.
Si cum poate fi constitutional sa obligi la alegerea medierii in loc de conciliere facuta personal sau prin avocat/consilier juridic?
Cum poate fi obligata orice persoana la munca gratuita? -Sedinta de informare privind medierea, gratuita, poate fi atacata ca neconstitutionala, intrucat este o munca fortata, care nu poate fi refuzata decat in conditii intemeiate.
Si in cazul in care mediatorii carora justitiabilul le solicita sedinta de informare nu ii raspund la convocare sau il programeaza peste 5-6 luni? Nu se incalca, in mod evident, dreptul la acces liber la justitie? Si cui i se poate cere celeritate si rezultate pentru gratuitate?
Acest lucru este ridicol, in conditiile in care o persoana nelicentiata in studii juridice poate deveni mediator in 80 de ore.
Universităţile ar fi putut să organizeze astfel de cursuri şi ar fi făcut-o la preţuri decente, proportionale cu cele practicate de ele, dar au fost refuzate de comitetele şi comiţiile de mediere. Oare de ce? [ Editat - va puteti expune parerea si alti termeni, multumesc pentru intelegere]

"Uniunea Mediatorilor Bancari tinand cont de monitorizarea Comisiei Europene privind Raportul pe Justitie pentru Romania, considera ca neimplicarea membrilor Consiliului de mediere decat in afaceri personale, aduce grave prejudicii imaginii justitiei din Romania atingand interesele tuturor mediatorilor autorizati precum si cetatenilor tarii, medierea avand un rol foarte important pentru infaptuirea actului de justitie.

Consiliul Director al Uniunii Mediatorilor Bancari, odata cu emiterea comunicatelor anterioare, a declarat deschis si isi mentine punctul de vedere emis anterior ca nu recunoaste calitatea de membru al Cdm niciunei persoane care ocupa aceste functii ilegal in momentul de fata si nu recunoaste nicio hotarare sau decizie luata de catre aceste persoane, dupa data de 06.01.2010, atata timp cat incalca flagrant legea, conduce discretionar si netransparent, nu asigura accesul asociatiilor profesionale ale mediatorilor la procesul decizional, nu raspunde solicitarilor legale si intemeiate ale mediatorilor si asociatiilor, isi publica retroactiv cu luni de zile hotararile cu mari greseli (de ex. HCdm nr. 170 si 171), nu cerceteaza si nu sanctioneaza abaterile unor membri ai Cdm, tolereaza desfasurarea de cursuri in conditii ilegale (neavizate in prealabil sau conduse de persoane care nu au calitatea de formator), pe care UMB le-a semnalat in mod repetat".
Mediator Seffer Laurentiu: "Din pacate, membrii Consiliului de mediere si-au inteles gresit rolul social ca reprezentanti ai mediatorilor, precum si responsabilitatile pe care le au fata de sistemul juridic din Romania, transformand institutia medierii cu afacere de familie?.
Citate din [ link extern ]

Mediator Tatu Tudor: "Fara suprematie nu poti coordona, conduce si desfasura activitatile aducatoare de venit, tie si grupului din care faci parte. Si de unde poti controla toate acestea? Categoric din fruntea unei institutii numita sui generis, "Consiliul de mediere".

Scolile de formarea mediatorilor sunt surse considerabile de venit ,... in jur de cinci milioane de euro anual, impartiti intre cativa furnizori de formare, ale caror conditii de existenta si functionare sunt pe departe a se incadra in legislatia din domeniul medierii.
Toti formatorii si evaluatori care activeaza in aceste scoli sunt autorizati/avizati de catre Consiliul de mediere fara indeplinirea conditiilor stabilite de legislatia in domeniul formarii adultilor si Standardului ocupational de formare al mediatorului.

Toti au fost autorizati / avizati, inainte de a deveni mediatori autorizati, conditie primordiala impusa de catre standardul de formare, aceia de afi mediator autorizat, ceia ce acestia nu indeplineau aceasta conditie la data autorizarii ca formator si nici in prezent avand in vedere a doua conditie, de activare in domeniul medieri de cel putin trei ani. Primii mediatori autorizati fiind i data de 06.04.2008.

Unii sau autoautorizat ca evaluator fara a fi formator debutant sau principal, ori devenind evaluatori la mai putin de 30 de zile de la data la care au fost autorizati ca formatori si pentru care legea prevede un stagiu minim de trei ani pentru fiecare treapta.
...cine sunt formatori, cine evalueaza, cine avizeaza si cine autorizeaza mediatorii? Cei din Consiliul de mediere, adica tot cei care au fost organizatorii, formatorii si evaluatorii!
Cine sunt aceste persoane autorizate/avizate ca formatori, evaluatori, tocmai cei ce sunt, in marea lor majoritate, in fruntea Consiliului de mediere care, practic, sau auto autorizat netinand cont de conflictul de interese in care se afla.
Unde este respectata cerinta de a nu participa la luarea unei decizii? ...obtinerea unui avantaj patrimonial /nepatrimonial, pentru tine sau pentru altul cand participi la luarea unor decizii se numeste CONFLICT DE INTERESE".
Mai departe, despre nenumaratele si gravele abuzuri comise de Consiliul de Mediere: [ link extern ]

Nu ar trebui ca medierea sa se ridice prin valoare? Poate fi cel mult obligata partea sa-si comunice pretentiile cu un termen inainte de a actiona si sa faca o conciliere, in cazurile prevazute de lege.
Insa are dreptul fie de a o face personal, fie printr-un avocat/consilier juridic, fie prin procedura medierii. Este o facultate modalitatea aleasa. Orice alegere "obligatorie" nu poate fi decat neconstitutionala. Asa cum si munca gratuita, obligatorie, este neconstitutionala. Astept cu interes invocarea exceptiei neconstitutionalitatii.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Ares-3, moderator
Doamna, nu va contest opinia.

Consiliul de mediere nu este perfect, cine este? Lucrurile se vor aseza, e un inceput si toate inceputurile sunt discutabile, din diverse puncte de vedere. Dar e mare pacat sa generalizezi, mai ales in rau. Sunt membri ai Consiliului absolut respectabili, sunt si mediatori absolut respectabili, cu pasiune pentru profesie si cu o buna pregatire.

P.S. Mediatorii nu au nevoie de studii juridice. Nu sunt o alternativa la avocati sau consilieri juridici, ci niste parteneri ai acestora, in beneficiul clientilor. Nu cred ca explicatiile legate de specificul medierii (care arata de ce nu e nevoie sa ai pregatire juridica) isi au locul aici.

[Editat - pastrati va rog un ton profesional in discutie, multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Ares-3, moderator
Dumneavoastra vorbiti despre o decizie de neconstitutionalitate din Italia iar in titlul postarii nu spuneti ca este vb despre Italia.
Incercati cumva sa induceti in eroare?

Mai mult de atat la noi in tara nu exista pana acum nici picior de RIL cu privire la mediere.
Mediatorii Bancari??? Unde se prevede ca unii sunt bancari si unii sunt nebancari ca in legea medierii nu scrie asa ceva??

Ca ar trebui reglementata mai riguros sunt de acord, mai ales in privinta conditiilor de admitere la un curs de mediere.



Nu vad unde este inducerea in eroare. Sustineti-va afirmatiile, acesta este un forum de dezbatere: cine sustine ceva, trebuie sa si argumenteze.
Sa va explic, poate nu ati inteles: am sustinut si argumentat neconstitutionalitatea prevederilor de obligativitate si gratuitate a medierii si a sanctiunii aplicabile in cazul neefectuarii sedintei.
Am dat si exemplul deciziei unei curti constitutionale in sustinere. Se cheama argumentare. Am furnizat si denuntarea abuzurilor de catre uniunea mediatorilor bancari, care exista, indiferent de necunoasterea dv.

Faceti niste greseli grave, pe care nu ar trebui sa le faca o persoana cu pregatire juridica.
Prevederea privind obligativitatea sedintei gratuite de mediere nu a intrat inca in vigoare, intra in vigoare in august 2013. Prin urmare:

1. Un RIL nu are legatura cu discutia de fata. Recursul in interesul legii este admisibil numai daca exista hotarari judecatoresti definitive care au solutionat diferit aceleasi probleme de drept -art 514 si urmatoarele Noul cod de procedura civila. Nu exista si nu pot exista hotarari definitive, contradictorii, cu privire la o prevedere care nu a intrat in vigoare. Si nici nu pot exista astfel de hotarari, din moment ce prevederea este imperativa: sedinta de informare in mediere este obligatorie si gratuita, sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii.

2. Nu puteati avea asteptari cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate, deoarece, fiind o persoana cu pregatire in domeniu, trebuia sa cunoasteti ca prevederile respective au fost adoptate fara sesizarea Curtii Constitutionale de catre cei in drept si ca s-a amanat intrarea in vigoare pana in august 2013. In cazul nostru, exceptia neconstitutionalitatii nu poate fi invocata decat dupa ce intra in vigoare prevederile legii, doar in cadrul unui proces.

[Pastrati va rog un ton profesional in discutie, multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Ares-3, moderator

Legea medierii nu face intr-adevar distinctie intre mediatori. Cei \"bancari\" s-au autointitulat astfel. Nici macar Asociatia Romana a Bancilor nu face distinctie intre mediatori, din contra, toti mediatorii autorizati din Romania au fost invitati sa se alature ASOCIATIEI DE MEDIATORI DIN DOMENIUL FINANCIAR BANCAR FINBAN, cu denumirea prescurtată de ”FINBAN”.

Obligativitatea informarii in privinta medierii pentru procesele de dupa data de 15 februarie este in vigoare, ceea ce s-a amanat este aplicarea sanctiunii inadmisibilitatii. Deci e obligatoriu, dar deocamdata nesanctionabil. No comment! Vointa legiuitorului...
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Va multumesc pentru atitudinea dv. corecta. In ce priveste opinia ca un mediator nu trebuie sa aiba pregatire juridica, nu o pot impartasi. Consider ca nu se poate face mediere fara cunoasterea legii, intrucat se poate ajunge la erori, cu consecinte pentru justitiabili.
Nu se poate incheia o intelegere ale carei prevederi nu respecta prevederile legii.

Sa analizam un caz si sa discutam despre cum se procedeaza in cadrul procedurii de mediere. Domeniul constructiilor, de exemplu, este foarte reglementat - cum s-ar putea face medierea fara cunoasterea prevederilor legale privind autorizarea, documentatia tehnica, notificarea autoritatilor, garantii, termene etc.?
Sa luam si cazul mai simplu al unui contract de inchiriere pentru un apartament cu destinatie de locuinta personala - cum s-ar putea face medierea fara cunoasterea obligatiilor legale ale partilor, a garantiilor prevazute de lege etc.? Si ce rezultat poate avea medierea, daca nu poate fi unul specializat, complet si in conformitate cu legea?

Va rog sa observati ca am folosit in textul initial niste citate, incadrate de ghilimele, pe care le-am transpus, fara a corecta textul citat.

Cu stima,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Invitatie la mediere facuta de avocat gheorghemonica80 gheorghemonica80 am fost chemata la mediere, insa nu am gasit in lista mediatorilor autorizati, acel avocat trebuie sa merg la mediere?? multumesc (vezi toată discuția)
Medierea devine obligatorie in 3 luni? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Am citit articolul de pe http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_17631/avocatnet.html [quot]Din definitia medierii a fost scos cuvantul ... (vezi toată discuția)
Sedinta informare mediere kyoko kyoko Buna dimineata ! Intrebarea mea este: in conditiile art.2 pct.1^3 din Lg 192/2006, cum se realizeaza sedinta de informare asupra avantajelor medierii ? Are ... (vezi toată discuția)