avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil tata

Buna ziua,
in cazul in care cei doi parinti au divortat in primul an de viata al copilului, mama fiind cea care a optat pentru concediul de crestere a copilului pentru 1 an, custodia fiind comuna, iar in decizia de divort se precizeaza ca tatal are drept de vizita doar in prezenta mamei pana la 2 ani, se aplica legea care ii da drept tatalui sa stea in concediu de crestere copil o luna? Mentionez ca data nasterii copilului este in mai 2012.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:33, 1 Martie 2013
Este un caz mai deosebit, neprevazut in legislatie, si de aceea va recomand sa intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
Multumesc pentru raspuns
Legea nu prevede conditia ca cei doi parinti sa fie casatoriti , prin urmare daca tatal indeplineste conditiile de acordare a CCC si a indemnizatieie aferente , atunci acesta poate intra in CCC minim o luna de zile , daca data nasterii copilului este ulterioara datei de 01.03.2012, inclusiv.

OUG nr.111/2010:
Art. 11. - Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate in situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), incepand cu această dată, in situaţia in care ambele persoane din familia respectivă indeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situaţia in care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ii revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
„Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta
......

Din textele de lege rezulta clar ca nu trebuie indeplinita conditia ca cei doi parinti sa fie casatoriti ...
Multumesc pentru raspuns. Dilema mea se referea la exceptiile de la aplicarea acestei legi, respectiv la familia monoparentala. Fiind divortati si copilul locuind cu mine, ma incadrez in definitia familiei monoparentale? Tatal are drept de vizita pana la varsta de 2 ani, 2 ore pe zi in fiecare zi ... drept pe care nu si-l exercita :(.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
AlexandraTudor, utilizator
Ar putea deveni incidente prevederile art. 4^1 alin.3 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, si anume : " in cazul persoanei singure .......... , prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului comoserv comoserv Mai este obligatoriu o luna de CCC de o luna ptr tatici ? Sau este optional? Care este temeiul legal? (vezi toată discuția)
Hg 57/2012 - intoarcere mai devreme cu o luna la munca letitziaS letitziaS Sunt in concediu de ingrijire copil , nu sunt casatorita si traiesc in concubinaj. Eu doresc sa ma intorc la serviciu cand copilul implineste 2 ani si nu cu o ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tata cfilip20 cfilip20 Buna ziua. Din Art. 11 OUG 111/2010 am inteles ca tata are dreptul la o luna de CCC, nu este obligatoriu, dar chiar daca nu isi ia aceasta luna de concediu, ... (vezi toată discuția)