avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preemptiune

Care sunt formele acceptate de lege pentru a instinta arendasul unui teren agricol asupra deptului de preemptiune in conditiile in care nu s-a inchiat un act de vanzare cu o terta persoana.?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 19:45, 2 Martie 2013
Faptul ca va vad atat de preocupat de aceasta situatie incat sa repetati postarea de la celalalt topic ma determina sa va recomand sincer sa consultati direct un avocat sau un notar, e mai sigur decat sa cautati raspunsuri pe forum. Lumea este bine intentionata, dar veti primi o groaza de raspunsuri contradictorii, care mai rau va vor incurca.

Pe arendas nu cred ca trebuie sa il instiintati ca are drept de preemptiune, asta o stie deja probabil. Trebuie sa ii cereti sa isi exercite acest drept, dar manifestarea dreptului de preemptiune a arendasului nu se poate face decat daca dvs. ii notificati incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu o alta persoana. Deci trebuie sa existe un contract si un cumparator!

In acea notificare ii comunicati (dumneavoastra sau cumparatorul) ceea ce am mai scris deja la topicul celalalt, in primul rand pretul de vanzare. Daca accepta sa plateasca pretul respectiv, cumpara el terenul in virtutea dreptului de preemptiune.

Daca nu isi manifeste acceptarea in termen de 30 de zile, sub sanctiunea decaderii din acest drept, contractul de vanzare-cumparare incheiat de dvs. cu respectivul cumparator este perfect valabil.

Notificarea este preferabil sa o trimiteti prin executor judecatoresc, ca sa nu existe dubii ulterior, mai ales ca am senzatia ca relatia dintre dvs. si arendas nu este una chiar prieteneasca.

Daca nu ati incheiat inca un contract, ii puteti propune arendasului un pret de vanzare, puteti negocia (chiar prin mediator, cum era cazul in celalalt topic), daca accepta sau nu e problema lui, insa daca ulterior gasiti un alt cumparator si nu notificati arendasul ca ati incheiat contractul de vanzare-cumparare, nu aveti garantia ca acesta nu isi va revendica drepturile. Si devine problema dumneavoastra, pentru ca veti avea necazuri cu cumparatorul de buna-credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere - invitatie refuzata de doua ori Dumies Dumies am contactat arendasul prin intermediul unui mediator sa-si exprime dreptul de preemptiune. Este dovada ca a primit invitatiile (doua) nu s-a prezentat si am ... (vezi toată discuția)
Teren arendat cu probleme europe europe Sunt PFA platitor de TVA Am în arendă de la X persoană fizică o suprafata de teren pe perioada 2009-2019. În anul 2011 am primit o notificare de la X ca ... (vezi toată discuția)
Invitatie la mediere aramcos aramcos Prin intermediul unui mediator am invitat arendasul la mediere deoarece am micsorat pretul vanzarii solicitat intr-o prima notificare la care arendasul nu s-a ... (vezi toată discuția)