avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neconstitutionalitatea unei legi
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neconstitutionalitatea unei legi

de ce a fost declarat neconstutitional art 74 ind.1?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:17, 5 Martie 2013
Pentru edificarea dvs., va rog cititi decizia Curtii Constitutionale nr.573/2011, referitoare la neconstitutionalitatea art.74 ind.1 Cod Penal.
multumesc.
se poate aplica de catre instanta daca fapta a fost comisa cand legea a fost in vigoare? ( si prejudiciul a fost reparat in perioada valabilitatii legelui)
Art. 74 (1) Cod penal, prevede:
În cazul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu în formă calificată şi neglijenţă în serviciu, prevăzute în prezentul cod, ori a unor infracţiuni economice prevăzute în legi speciale, prin care s-a pricinuit o pagubă, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la soluţionarea cauzei în primă instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de
lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Dispoziţiile prevăzute la alin. 1 şi 2 nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune de acelaşi gen, prevăzută de prezentul cod, într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei, pentru care a beneficiat de prevederile alin. 1 şi 2.

In raspunsul meu o sa iau in considerare si informatiile oferite in celalalt topic deschis de dvs, (neaplicarea legii in cursul de urmarire penala).

Din moment ce in fond instanta a aplicat o alta pedeapsa, decat sanctiunea administrativa, punem avea urmatoarele situatii:
- prejudiciul a fost mai mare de 50.000 euro
- ati mai savarsit aceelasi gen de infractiune, conform prevederilor art.74
- instanta a apreciat gravitatea faptei si a pericolului ei social tinand conform de art.18 CP

Ar fi de folos pentru a nu face doar presupuneri, sa oferiti si motivarea in drept a instantei, continuta in hotararea judecatoreasca.
prejudiciul a fost de 1200 lei (300 euro)
am mai savarsit aceleeasi gen de infractiune dar nu am beneficiat de avantajul art 74 ind.1
banii am luat in avans pt intermedierea unor locuri de munca..ceea ce nu am reusit si am restituit avansul..cand am luat banii am dat o copie CI si am scris o declaratie ca am luat banii si am semnat
Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
oltul, utilizator
Atunci raspunsul la intrebarea dvs. este:. Chiar daca art.71 (1) nu era inca declarat neconstitutional, nu ati putut beneficia de aplicarea sanctiunii administrative, deoarece va aflati inlauntrul celor 5 ani in care ati mai comis o infractiune de accelasi gen.

Alte discuții în legătură

Neatentia mea-dezavantaje art 320 ind 1 oltul oltul intr un dosar penal sunt acuzat de inselaciune si fals...mentin ca nu eu am facut falsul DAR cand judecatorul m a intrebat ca recunosc sau nu eu am recunoscut ... (vezi toată discuția)
Pedeaspsa cu amenda in cazul achitarii prejudiciului inselaciune Gherman Adrian Gherman Adrian Buna In cazul in care o instanta de judecata pronunta o hotarare de condamnare cu executare iar pana la recurs se recupereaza prejudiciul in totalitate se ... (vezi toată discuția)
Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? fentzeliulian fentzeliulian Buna ziua! Se poate primi amenda penala pentru infractiunea de inselaciune? (vezi toată discuția)