avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Deciziile CCR se pot aplica si retroactiv?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Deciziile CCR se pot aplica si retroactiv?

Intr-o speta, petitul cererii este sub 2000 lei, solutionata in prima instanta, Instanta de fond se pronunta la data de 15.10.2012, cu drept de apel in 15 zile de la comunicare.
CCR la data de 20.11.2012 pronunta Decizia Nr.967 si comunicata in MOF. la data de 18.12.2012, prin care arata ca dispozitiile art.1 pct.(1^1) din CPC este neconstitutional.
1). La data pronuntarii Sentintei era in vigoare art. 1 pct.(1^1) din CPC, unde se arata ca "in prima si ultima instanta, procesele si cererile privind creante avand ca obiect plata unei sume de bani de pana la 2000 lei inclusiv."
2). In NCPC. la art.94 pct.(2), se arata aceiasi dispozitie ca in CPC vechi.
Intrebarea se refera
Daca instanta a procedat legal, dand Sentinta cu cale de atac ?
Decizia CCR aratata mai sus opereaza retroactiv ?
Decizia CCR invocata, ca sa fie obligatorie, Legislativul, nu trebuia sa adopte o norma prin care sa abroge dispozitia "neconstitutionala"?#-o
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 10:44, 4 Martie 2013
Deciziile CC au efect numai pentru viitor si nu retroactiv ...
Va multumesc; In cazul de fata se poate ridica exceptia ca Sentinta trebuia sa fie data "irevocabila," si apelul sau recursul formulat de partea potrivnica ca fiind inadmisibil?
art. 147 alin (4) din Constitutia Romaniei precizeaza ca : "Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corecta calea de atac?? Manole Dumitru Manole Dumitru O speta cu obiect de judecata \\"obligatia de a face de nu a aface\\", petitul cererii a fost sub 2000,00 lei (aproximativ 600,00 lei). Instanta se ... (vezi toată discuția)
Competenþa materialã a judecãtoriei irbo irbo m-am incurcat in actualizarile CPC...care mai este competenta materiala in prezent? pana in 100.000 RON la judecatorie sau pana in 200.000? #-o ms mult (vezi toată discuția)