In anul 2004 parintii mei au facut un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere pe garsoniera lor, surorii mele. Intre timp tatal meu a murit iar in 2007 mama mea a cazut la pat si avea nevoie de ingrijire permanenta deoarece era imobilizata la pat dar din pacate ea a murit intr un incendiu chiar in garsoniera cu pricina tocmai din cauza ca a fost lasata singura. la ora actuala se mai poate ataca contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? am chiar si raportul pompierilor si al criminalistilor cu privire la incendiu.
Nu se pune problema anulării. Care ar fi temeiurile de nulitate relativă? Niciunul, zic eu.
Nu se pune nici problema rezoluţiunii (nu a rezilierii, cum eronat s-a menţionat).
În schimb, s-ar putea încerca utilizarea prevederilor art.845 din vechiul cod civil (aplicabil actului de înstrăinare încheiat în anul 2004), articol potrivit căruia:
valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervă de uzufruct va fi socotită în porţiunea disponibilă şi excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputaţia şi raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptă care a consimţit la aceste înstrăinări
Singura problemă ar fi aceea de a convinge instanţa ca amintitul articol este aplicabil nu doar în cazul rentei şi al uzufructului, ci şi în cazul contractului de întreţinere (caz pe care codul nu l-a reglementat deoarece nici contractul de întreţinere nu e reglementat în cod, fiind un contract nenumit). Argumentul potrivit căruia identitatea de raţiune a celor trei tipuri de contracte încheiate cu un descendent (rentă viageră, uzufruct viager, întreţinere) presupune identitate de soluţii ar fi unul extrem de pertinent. Mai rămîne ca instanţa să ţină seama de el.
Mă rog, nu ar fi chiar singura problemă. În succesiunea după tată, legea aplicabilă succesiunii o constituie vechiul cod civil. După acest cod, dreptul de a cere reducţiunea liberalităţilor s-a cam prescris. În ceea ce priveşte succesiunea după mamă, nu mă pronunţ, neştiind cînd a decedat.
Post scriptum. Faptul că mama a fost lăsată singură nu constituie vreun motiv de anulare a contractului sau de rezoluţiune a acestuia pentru neîndeplinbirea obligaţiei de întreţinere. Întreţinerea nu presupune prezenţa întreţinătorului 24 de ore din 24 alături de întreţinut.
Întreţinerea este o obligaţie asumată în considerarea persoanei întreţinătorului şi nu poate fi îndeplinită decît personal de către acesta. Să-i pretinzi să stea permanent lîngă întreţinut este mult peste litera şi spiritul unei astfel de obligaţii.
După cum se prezintă lucrurile, ar fi posibil să aveţi dreptate cu privire la închiderea oricăror portiţe. În privinţa tatălui, e clar. Mai ramîne succesiunea după mamă.
deci contractul a fost facut atunci cand traiau ambi parinti tata decedand in 2004 iar mama care era tintuita la pat de obligatoriu avea nevoie de ingrijiri permanent a murit arsa deoarece nu era nimeni cu ea in casa. eu nu imi doresc decat sa se faca succesiunea si sa se imparta totul asa cu era corect. sora mea sustine ca incendiul ar fi pornit de la un scurt circuit la o priza dar in raportul pompierilor si in raportul criminalistului se vorbeste despre o lumanare cu pahar din plastic lasata pe masa pentru a i lumina noaptea, fapt grav dupa pararea mea. vreau numai sa se faca dreptate dar nu stiu cum sa actionez pe cale legala sau daca mai am vreo sansa