avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Doamna sau... - formula de adresare
Discuție deschisă în Cultură generală

Doamna sau... - formula de adresare

Cum i te adresezi unei femei pe care nu o poti considera o "doamna"?(subculturalitate, lipsa de igiena, educatie etc).

Conforma dex:
DOÁMNÃ, doamne, s. f. 1. Termen de politețe pentru o femeie căsătorită. ◊ Doamnă de onoare = femeie (din aristocrație) aflată în serviciul unei prințese, al unei regine etc. ♦
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 21:18, 18 Martie 2013
Doamna daca a fost sau este casatorita sau cu domnisoara daca nu a fost casatorita. Mai conteaza si cine se adreseaza sau apeleaza , in ce conjunctura, ca se poate adresa direct cu numele sau mai rau, cu numarul :).
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Buna ziua!
O parere modesta de la un om simplu: daca persoana respectiva se afla in subordinea d-stra ,va puteti adresacu 'madam'. Daca persoana respectiva va este necunoscuta, puteti sa o abordati, incepand cu; sunte-ti amabila sa......, doresc sa..... Felul in care ne adresam catre alcineva depinde de fiecare, de educatie, de crez, samd....
Cum doriti dumneavoastra;)
Am avut prilejul sa intalnesc domni care se adresau cu "Doamna" pana si femeilor necasatorite (domnisoarelor tinere), explicatia lor fiind ca: "se poarta ca o Doamna", cu siguranta in sensul in care impuneau respect prin comportament
Nu cred ca folosirea formulei de politete "Doamna" tine de modul in care intelege fiecare femeie sa se ingrijeasca (daca nu gasim primaria din satul Cucuietii din Deal, oprim masina si intrebam tanara taranca care se intoarce de la munca campului, trudita si murdara de pamant, tot cu: "aveti idee doamna cat mai am de mers pana ajung de primarie") sau de nivelul ei de educatie ( cand ne adresam menajerei mai in varsta cu: "Doamna Vasilica, va rog sa nu uitati si de geamurile de la etaj").
...apoi, indiferent cum vorbeste doctorita grabita sa scrie reteta pentru ca mai are 20 de pacienti la usa, tot cu doamna doctor ne adresam, nu? (in respectul calitati profesionale si nu neaparat a comportamentului)
Diferenta intre formula de politete "Doamna" si Stimata Doamna" poate sublinia la momentul oportun, pozitia apreciativa fata de acea persoana.
...in rest va doresc sa aveti parte de cat mai multi: "multumesc si "va rog",
Personal ma adresez femeilor casatorite, divortate sau vaduve cu "doamna". Celor necasatorite ma adresez cu "domnisoara" sau "domnita". Daca persoana careia ma adresez merita un respect mai deosebit ma adresez cu "Stimata doamna", Stimata domnisoara" sau "Stimata domnita". Dar mai am in vedere, daca este cazul, si diferenta de varsta (daca este prea mare).
tome_ionica a scris:

Cum i te adresezi unei femei pe care nu o poti considera o "doamna"?(subculturalitate, lipsa de igiena, educatie etc).


Modul in care te adresezi celorlalti nu are legatura cu respectul fata de ei in primul rand, ci cu respectul fata de tine si cu educatia pe care o ai.

O persoana educata se va adresa cu "doamna" sau "domnisoara" tuturor reprezentantelor sexului frumos, indiferent de nivelul de educatie, rangul social, gradul de igiena, etc.

Dupa cum o persoana educata nu va vorbi la persoana a doua singular ("tu") cu cei pe care ii considera (obiectiv sau subiectiv) inferiori lui, din orice punct de vedere, ci cu "dumneavoastra".

Dar poate sunt eu demodata...
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta la care un copil poate lua o decizie rupa rupa - baiatul meu are 19 ani , prietena lui are 16 ani si a ramas insarcinata , niciunul nu vrea sa renunte la copil , amindoi sint liceeni . _ intrebare - in ... (vezi toată discuția)
Reguli de politete ContSters167247 ContSters167247 [b]Silvana[/b] a scris [quot]Regulile de politete de acum un secol erau foarte stricte: saluturile trebuiau pronuntate in mod corect – ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face când cineva din afara familiei influențează negativ copilul? ContSters443340 ContSters443340 Buna ziua! Ce se poate face? Unui copil de 11 ani, o persoana il tot influenteaza negativ, la minciuna in familie, spionarea in familie a parintilor ca sa ... (vezi toată discuția)