avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu de odihna neefectuat

Buna ziua,
Am urmatoarea speta : din anul 2005 pana in prezent , am acumulat in jur de 90 zile de concediu neefectuat.
1. Este 100% sigur ca legea imi da dreptul sa primesc bani ca si compensare a neefectuarii concediului , in cazul incetarii maine a contractului de munca ?
2. La un salariu brut de 8000 ron , care este suma pe care ar trebui sa o primesc ca si compensatie pentru neefectuarea concediului ?
3. Daca acum 2 ani am semnat (fortata sau nu , nu mai conteaza) o hartie prin care am renuntat la plata acestei compensatii , are vreo insemnatate acest lucru ? Sau acea hartie este nula dpdv juridic ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Miniki , utilizator 11:48, 18 Iulie 2013
Compensare in bani a concediului neefectuat nu este conditionata de modalitatea de incheiere a contractului de munca.

In speta, in cazul in care c.i.m. inceteaza prin demisie la incetarea acestuia se vor compensa in bani zilele de CO neefectuate.

Buna seara! Sunt angajata din data de 15.12.2011 si mi-am luat 10 zile de concediul de odihna din data de 01.08.2012 pana in data de 15.08.2012 si de atunci nu am mai apucat sa imi iau, cand am vrut sa imi iau restul de concediu, colega responsabila cu concediile a plecat in alta tara cu concediul fara plata pentru 2 luni si nu s-a mai intors, acum m-am hotarat sa imi iau cele 10 zile care mi-au ramas, dar mi-au spus ca nu mai am dreptu la el si ca nici nu pot sa mi le plateasca si daca vreau concediu sa imi iau zilele de anul asta. Ce pot sa fac, pentru ca nu mi se pare corect sa pierd si concediu si banii care mi se cuvin, este singurul drept care il mai avem si noi in firma in care lucrez? Vreau sa precizez ca in contractul de munca am dreptul la 20 de zile de concediu
Ultima modificare: Joi, 30 Mai 2013
Ramo01, utilizator
Art.146 c.mun.
...
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
...

Prin urmare, depuneti o solicitare in scris la angajatorul sa va aprobe efectuarea zilelor de CO ramase din 2012. Acesta este obligat sa vi le acorde.
In caz contrar, sesizati ITM-ul.
Va multumesc. Am trimis si cerere si m-au sunat de la firma ca acele zile nu mi le mai pot acorda si le-am spus atunci sa mi le plateasca, s-au facut ca nu mai stiu nimic
In acest sens, sesizati ITM-ul si atasati copia solicitari dvs. depusa la angajator.

Alte discuții în legătură

Co. neefectuat lefteriu_adrian lefteriu_adrian Buna ziua. daca in 2009 nu am beneficiat de nici o zi din concediul de odihna, iar in 2010, mi-am luat 10 zile de concediu, e normal sa nu se scada din zilele ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin? Alina-Manuela Alina-Manuela Buna ziua Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o ... (vezi toată discuția)
Concedii de odihna neefectuate ContSters257414 ContSters257414 Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere ... (vezi toată discuția)