avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu de odihna neefectuat

Buna ziua,
Am urmatoarea speta : din anul 2005 pana in prezent , am acumulat in jur de 90 zile de concediu neefectuat.
1. Este 100% sigur ca legea imi da dreptul sa primesc bani ca si compensare a neefectuarii concediului , in cazul incetarii maine a contractului de munca ?
2. La un salariu brut de 8000 ron , care este suma pe care ar trebui sa o primesc ca si compensatie pentru neefectuarea concediului ?
3. Daca acum 2 ani am semnat (fortata sau nu , nu mai conteaza) o hartie prin care am renuntat la plata acestei compensatii , are vreo insemnatate acest lucru ? Sau acea hartie este nula dpdv juridic ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Miniki , utilizator 11:48, 18 Iulie 2013
Buna ziua,

Va rog mult de tot daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns.

Mi-am incheiat activitatea in 12 iunie 2013 (cu acordul partilor).

Mai pot primi bani pe
>>concediul neefectuat acum 3 ani (anul 2010 - fara concediu) ?
>> + concediul neefectuat anul trecut (anul 2012 - fara concediu) ?
[in 2011 am avut concediu].

Pentru zilele aferente acestui an pana la data incetarii activitatii, respectiv 12.06.2013, mi s-a calculat un nr de 10 zile de concediu de odihna din 25.

Va multumesc pentru atentia acordata.
O zi buna !
Da, puteti solicita plata cO neefectuat . In caz de refuz , puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

Din calculul meu reiese ca aveati dreptul la 11 zile lucratoare de CO pentru perioada 01.01.2013-12.06.2013.
Va multumesc mult-mult pentru raspuns !

Dar mai pot solicita si plata pentru concediul neefectuat in 2010 , desi in 2011 am avut concediu? De la personal mi s-a spus ca au trecut cei 3 ani (!?) si ca nu se mai poate plati concediul pentru 2010 daca in cererea de concediu pe 2011 nu am specificat ca doresc sa iau concediul aferent anului 2010 si asa este tarziu... ca ei au incheiat situatia si luna urmatoare trimit la ITM.

Apoi, desi eu nu mi-am facut lichidarea ... am fost "lichidata" si mi s-au virat banii in cont. Nu stiu ce reprezinta suma respectiva. Salariul meu brut / luna era de 1.701, iar in mana luam 1.199. In acestia intra sporul de vechime de 230 de lei si o compensatie de 322 de lei (inainte se numea spor CDA-cadru didactic auxiliar). Alte sporuri nu aveam.

Si pentru ca ati si calculat indraznesc sa va mai intreb de corectitudinea urmatorului calcul.

Ar fi trebuit sa mi se plateasca urmatoarele :
+ 47 de zile de concediu neefectuat in cei doi ani , respectiv 22 zile pt. 2010 si 25 zile pt.2012
+ x zile de concediu aferente anului 2013 (pe fluturas sunt trecute 10 zile)
+ 7 zile pe care le-am lucrat in luna iunie

Acum mi s-a virat in cont suma de 2668 (brut 3760).

Si nu inteleg...neavand lichidarea facuta, semnata de la toate departamentele ...sa mi se dea drepturile salariale ...?

In cat timp mai pot revendica plata concediului pentru anul 2010. Se poate pana in decembrie 2013 (pentru ca atunci ar fi 3 ani), desi eu mi-am incetat activitatea in 12.06.2013 ?

Imi cer scuze daca am indraznit prea mult, dar chiar nu am cui sa ma adresez momentan.
Va multumesc mult pentru timpul acordat !
Va rog mult sa-mi spuneti si mie daca, in situatia in care la firma la care lucrez nu s-au mai facut programari pentru concediul de odihna de vreo trei ani, iar angajatorul ne anunta pe noi, salariaţii, la mijlocul lunii iunie ca in luna iulie avem liber, iar zilele respective libere reprezintă concediul de odihna integral, este legal acest lucru? Nu putem de trei ani de zile sa ne stabilim din timp vacanta, deoarece nimeni nu doreste sa stea de vorba cu noi. Pe de alta parte, NU am fost puşi să ne facem cerere de concediu pentru perioada respectiva, deci nu figuram nicaieri cu cerere de concediu. De asemenea, am avut colegi care, pana in luna iunie cand patronul a luat hotararea sa ne dea concediul obligatoriu in iulie, au efectuat integral sau partial concediul la care au dreptul, in aceste cazuri zilele din iulie fiind considerate cadou de la patron. Va rog mult sa-mi spuneti daca este legal acest lucru, ca unii sa beneficieze si de concediu atunci cand au solicitat, dar si de aceste zile, iar altii sa nu poata beneficia decat de perioada cand a vrut patronul (nu este tratament discriminatoriu? Nu avem si unii si alţii aceleasi drepturi?) Multumesc
@ elenagabi

Potrivit art. 149 din Codul muncii, salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Legiuitorul stabileste in sarcina angajatorului obligatia in ceea ce priveste acordarea concediului de odihna pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul,conform art.46 alin. (3) din Codul muncii.

Controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca se face de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii si/sau din cadrul ITM-urilor .
[ link extern ]

@ Miniki

1. Cum v-a incetat c.i.m.?

2. Drepturile salariale se pot solicita printr-o actiune in instanta in termen de 3 ani de la dat nasterii dreptului la actiune. Asadar, compensarea in bani a Co neefectuat in 2010 se poate solicita si in 2013.

Alte discuții în legătură

Co. neefectuat lefteriu_adrian lefteriu_adrian Buna ziua. daca in 2009 nu am beneficiat de nici o zi din concediul de odihna, iar in 2010, mi-am luat 10 zile de concediu, e normal sa nu se scada din zilele ... (vezi toată discuția)
Ce as putea sa fac ca sa primesc banii care mi se cuvin? Alina-Manuela Alina-Manuela Buna ziua Ma numesc Deac Alina si am lucrat la o firma in Turda timp de 2 ani din Bistrita Nasaud.M-am angajat in iulie 2011,iar in ianuarie 2012 am rugat-o ... (vezi toată discuția)
Concedii de odihna neefectuate ContSters257414 ContSters257414 Un salariat, angajat in perioada 01.03.2007- 01.07.2013, program 2 ore/zi, 800 lei/luna brut, 601 lei/luna net, concedii de odihna neefectuate, poate cere ... (vezi toată discuția)