avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calomnia - mai este incriminata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Calomnia - mai este incriminata?

Mai exista calomnia in Codul penal?
Multumesc pt. promptitudine. Nu stiu cum ma poate ajuta un mediator, avand in vedere ca cel care ma "doreste" sanctionarea mea este chiar angajatorul.
Acest articol exista inscris inca , in Codul penal .
Insa ,prin Decizia nr.8/2010 , ÎCCJ , a admis recursul in interesul legii declarat de Procurorul general , cu privire la consecintele deciziei Curtii Constitutionale nr.62/2007 , referitoare la art. 205, 206, 207 C.pen. , si a decis ca normele de incriminare a insultei si calomniei , precum si prevederile privind proba veritatii , nu sunt in vigoare .


Asa cum v-am aratat mai sus , prin decizia ICCJ din 2010 , s-a decis ca articolele referitoare la insulta , calomnie si proba veritatii NU mai sunt in vigoare .
Aceste articole au fost declarate neconstitutionale in anul 2007 prin Decizia 62/2007 a CC , si ca urmare a acestui fapt s-a declarat recurs in interesul legii in anul 2010 .
Caile de urmat in situatia descrisa mai sus sunt
- medierea in primul rand si apoi daca prin mediere nu se poate rezolva problema , ramane deschisa calea actiunii civile pentru daune morale .

Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Medierea va poate ajuta sa solutionati aceasta situatie tensionata de la locul de munca , mult mai repede decat s-ar intampla printr-un proces in fata instantei .

Bafta !
Super tare! Aveti dreptate ... si totusi programul meu legislativ imi arata ca articolul 206 e in vigoare.... my bad... #-o
care sunt conditiile care trebuiesc a fi indeplinite pentru a ajunge mediator?

Alte discuții în legătură

Calomnia Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Cunoşteam că art. 205,206,207 C.pen au fost reincriminate ca urmare a unei decizii de necunstituţionalitate a unei legi care dezincrimina insulta, calomnia ... (vezi toată discuția)
Calomnia nucusor nucusor cum se pedepeseste calomnia??cum se poate dovedii ea?mentionez ca am divortat din aceasta cauza deaorece persoane binevoitoare au aruncat cu' noroi;'in ... (vezi toată discuția)
Daune morale ptr calomnie si insulte demir_crina demir_crina cum pot sa cer daune morale ? in baza carui articol de lege? ptr calomnie si insulte? (vezi toată discuția)