avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa a II de munca nu e recunoscuta la dosar de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa a II de munca nu e recunoscuta la dosar de pensionare

Buna ziua. Tatal meu tocmai a finalizat dosarul de pensionare si nu i s-a luat in calcul gr a II a de munca pt 20 de ani de vechime ca strungar. in total are 34 de ani vechime, s-a pensionat pe caz de boala si doresc sa stiu ce se poate face ref la acestia 20 de ani de gr a II a. Pe cartea de munca e trecuta grupa, la fel si adev de la societatea la care a lucrat sunt in regula.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:18, 13 Septembrie 2017
Va rog sa verificati daca e ceva ce nu corespunde intre meseria / locul de munca avut sau intreprinderea la care a lucrat si prevederile pozitiei 160, pe care v-o dau mai jos:

160. personalul de la locurile de munca sau activitatile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase, cu temperaturi scazute sau ridicate, in mediu cu pulberi diverse, umiditate, zgomot, trepidatii, gaze toxice, radiatii, vapori de lacuri sau vopsele, in intreprinderile din industria materialelor de constructii, hale sau poligoane de prefabricate din beton si beton celular autoclavizat, linii tehnologice de fabricare a ipsosului, gipsului, agrocalcarului si dolomitei, produselor ceramice, materialelor de zidarie, dalelor mozaicate, marmorocului, ateliere de tamplarie-modelarie-chituire, executarea de carcase si confectii metalice precum si activitatea manuala de incarcari-descarcari si manipularea materiilor prime, semifabricatelor, produselor finite si conbustibililor.

Daca nu sunt respectate cerintele intocmirii adeverintei de grupa de munca, aceasta nu poate fi valorificata. Poate fi acesta un motiv de refuz.

HG nr. 257/2011 - norme de aplicare a Legii nr. 263/2010:
ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrãrii în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificãrii drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeazã la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacã nu sunt conforme cu modelul prevãzut la alin. (1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008, pânã la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile de fond şi formã prevãzute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificatã, adeverinţa menţionatã la alin. (1) se completeazã în mod obligatoriu la toate rubricile prevãzute.
Buna ziua !
Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri pentru intocmirea unui dosar de pensie .
Am lucrat ca strungar ( o mica perioada ca lacatus mecanic ) in perioada 19.07.1977 pana pe 26.05.2007 la Schela de Extractie Boldesti . Aceasta intreprindere nu mai exista ( cat timp am lucrat si-a schimbat denumirea in Petrom RA BUCURESTI ,Petrom Service Boldesti, SNP Petrom , - nici acestea nu mai exista) intrucat a fost privatizata.
Pentru aceasta perioada in cartea de munca nu mi s-a trecut grupa II- a de munca. Mentionez ca am beneficiat si de spor de munca grea 20 % in perioada 1.03.1990 si pana la 26.05.2007 conform decretului 234 / 22.06.1990 .

Pentru perioadele de munca lucrate , cine imi poate elibera o adeverinta de munca grupa II - strungar , intrucat acest lucru nu a fost trecut in cartea de munca , si totodata adeverinta de vechime cu stagiul de cotizare ?
Fac mentiunea ca am trecute toate aceste perioade in cartea de munca.

Va multumesc anticipat ! In speranta ca cineva ma poate ajuta cu un raspuns.

Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
adelin1011, utilizator
Trebuia sa deschideti o discutie nou, fiind vorba de un alt subiect.
Adeverintele pot fi emise numai de catre firma detinatoare de arhiva - cea care a preluat arhiva de la ultima firma inainte de privatizare. In mod normal ar trebui sa se regaseasca arhiva la OMW Petrom.
La privatizarea Petrom s.a, arhiva trebuia preluata de catre firma cumparatoare - OMW din Austria.
Buna ziua, am facut cerere la ei , am primit o adeverinta , dar nu acopera toata perioada , deoarece, spun ei , din data "de 01.04.2001 , veniturile realizate sunt cuprinse in declaratiile nominale transmise lunar de OMV catre Casa Nationala de pensii, conform legii 263/2010, art 166, privind sistemul unitar de pensii pubice. Deci privind perioada 1.04.2001 pana in 2007 trebuie sa ma adresez Casei de pensii pentru a imi elibera adeverinta cu stagiul de cotizare ? sau ITM-ului ?

Le-am cerut adeverinta privind grupa a 2-a de munca , ca strungar , si nu mi-au eliberat pe motiv ca nu au documente doveditoare.
Ce e de facut in acest caz ? Trebuie sa ii dau in judecata ? Si pe cine ? Pe Omv care detine arhiva ? Cum pot obtine grupa 2-a de munca ?
Daca nu v-au eliberat adeverinta pentru grupa de munca, inseamna ca in arhiva preluata de la firma unde ati lucrat nu se regasesc documente justificative care sa ateste ca ati benficiat de grupa de munca. Trebuie sa solicitati in scris, cu nr. de inregistrare/ data si sa primiti raspuns tot in scris, cu nr. de inregistrare/ data, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii dvs.
Nu cred ca daca deschideti actiune in instanta impotriva OMV veti avea castig de cauza atata timp cat nu aceasta firma era la data aparitiei Ord.nr.50/ 1990 raspunzatoare pentru intocmirea documenelor prevazute de legislatie.
Daca au transmis declaratii lunare cu veniturile realizate la CJP, nu trebuie sa primiti si o adeverinta cu castigurile realizate.
Pentru veniturile realizate de dvs. in perioada 2001-2007 trebuie sa se regaseasca documente in arhiva preluata de OMV. Legea nr.263/ 2010 are aplicabilitate din 2011 nu din 2001. Poate fi o greseala in mentiunea dvs. referitor la anul 2011 nu 2001.

Alte discuții în legătură

Probleme juridice legate de pensii crisanvasile crisanvasile Am facut o sesizare la Petrom-OMV ptr.eliberarea unei adeverinte precum ca am activat in cadrul acestei companii 35 ani in conditii deosebite de munca ... (vezi toată discuția)
Contestatie pentru grupa a ii-a de munca maryya02 maryya02 buna ziua. tatal meu nascut in 1953 doreste sa iasa la pensie.intre anii 1969-1974 a lucrat ca strungar la IMAIA NAVODARI unde a obtinut urmatoarele sporuri cu ... (vezi toată discuția)
Identificare grupei pe cartea de munca iulia8868@gmail.com iulia8868@gmail.com Am lucrat 9 ani la Schela Foraj Scaieni (1983-1991).Unde pot identifica grupa pe perioada respectiva? Intre timp Schela Scaieni s-a desfiintat? Multumesc (vezi toată discuția)