avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Functia de baza
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Functia de baza

Buna

Am o nelamurire in ceea ce priveste functia de baza.
Sunt angajata la o societate comerciala cu un sfert de norma(2 ore pe zi), unde am un salariu brut de 400 lei.Totoddata am mai gasit un job la o alta societate, unde o sa fiu angajata cu jumatate de norma cu un salariu brut de 375 lei.
Intrebarea mea este, unde ar trebui sa-mi declar functia de baza si de ce?
Cel mai recent răspuns: danabode , utilizator 13:41, 11 Martie 2013
Este alegerea dvs unde va declarati functia de baza. Singurul aspect la care ma gandesc ar fi tichetele de masa, care se acorda acolo unde aveti functia de baza, motiv pentru care, daca unul dintre angajatori acorda tichete de masa, e bine sa optati pentru functia de baza la acel loc de munca.
mirela_durnea a scris:

Singurul aspect la care ma gandesc ar fi tichetele de masa ...


Nu este singurul aspect. Declararea functiei de baza influenteaza calculul impozitului pe venit in sensul ca numai la angajatorul unde se declara functia de baza angajatul poate beneficia de deducere personala...
Mai este un aspect de luat in seama in cazul dvs ... . care poate fi mai important decat acele tichete de masa ...
vindictive a scris:

mirela_durnea a scris:

Singurul aspect la care ma gandesc ar fi tichetele de masa ...


Nu este singurul aspect. Declararea functiei de baza influenteaza calculul impozitului pe venit in sensul ca numai la angajatorul unde se declara functia de baza angajatul poate beneficia de deducere personala...


Da, dar cota de impozit este aceeasi, iar deducerea este una singura. Adica din punct de vedere al impozitului de plata, suma scutita este aceeasi, 250 lei daca salariul e pana la 1000 lei brut si nu exista persoane in intretinere, si este valabila doar la unul din angajatori, indiferent care este ales, nu?


@ freelis, daca este un aspect mai important de ce nu il precizati? As vrea sa-l stiu si eu. Tichetele sunt cele la care m-am gandit eu ca sunt influintate de alegerea functiei de baza.

Ca sa ma conving ca nu gresesc am facut si calculele, presupunand un salariu brut de 800 lei la al doilea loc de munca, fara alte persoane in intretinere: in ambele cazuri (indiferent de locul de munca la care este aleasa functia de baza), impozitul de plata cumulat pentru cele doua locuri de munca este 120 lei.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil
Asa cum v-am spus, deducerea se acorda numai la locul de munca unde salariatul isi declara functia de baza.
Din punct de vedere al impozitului influenteaza, pentru ca la al doilea loc de munca unde salariatul nu are functie de baza nu se acorda deducere suplimentara.

Alte discuții în legătură

Angajat cu 4 ore myr myr daca sunt la un program de 4 ore pe zi ce dezavantaje voi avea in caz de ,boala,somaj,pensionare?patronul sa nu plateasca la stat ,imi zice ca nu ma afecteaza ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj contract partial munca 12 ani si 8 luni norma intreaga ykyb27 ykyb27 Buna seara, am lucrat 8 luni cu norma intreaga, 8 ore/zi, iar restul de 16 luni cu norma partiala de 2 ore/zi, am o vechime neintrerupta de 12 ani. Pot ... (vezi toată discuția)
Acordarea tichete de masa in cazul contractelor cu timp partial Cseh Katalin Cseh Katalin Citind legea tichetelor de masa nu am gasit nici un nici un articol care sa conditioneze acordarea tichetelor in cazul contractelor de munca cu timp partial. ... (vezi toată discuția)