avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competenta materiala - actiuni in baza Legii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competenta materiala - actiuni in baza Legii cetãþeniei nr. 21/1991

Cu toata jena, nu prea ma descurc in noul Cod de Procedura Civila:( Intrebare: O plangere in contencios, impotriva unei autoritati publice centrale se face la Tribunal, sau tot la Curtea de apel? Este vorba de plangeri impotriva Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, facute de petenti din afara Romaniei...
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:43, 9 Martie 2013
Multumesc mult pentru raspunsuri, dar insist sa va spun ca pe portalul instantelor de judecata, la Curtea de apel, Bucuresti, veti vedea multe dosare despre cetatenia romana redirectionate catre Tribunal. este vorba, in special despre cereri privind obligarea paratului anc sa proceseze cererea de redobandire a cetateniei romana (art 11 din legea 21/1991) in termenul legal.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
constant1313, utilizator
Am vazut si eu asta pe portalul instantelor dar, era vorba de dosare introduse inainte de intrarea in vigoare a noului cod de procedura.
Dar, sincer nu-mi dau seama de ce s-au trimis pentru ca am citit si eu legea de mai sus.
Poate va lamureste cineva specializat in aceste procese. :(
Codul de procedură civilă nu are legătură cu competenţa în materia contenciosului administrativ. Instanţele competente sunt prevăzute în legile speciale.

Legea cetăţeniei nr. 21/1991 a fost modificată prin Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Găsiţi modificările la art. VII din cadrul secţiunii a II-a a Legii nr. 2/2013, secţiune intitulată Modificarea şi completarea unor acte normative în materie contravenţională şi în materia contenciosului administrativ şi fiscal.

Conform art. VII din Legea nr. 2/2013, tribunalele devin competente să judece în primă instanţă aceste litigii. Curţile de Apel vor judeca recursurile declarate împotriva hotărârilor judecătoreşti pronunţate de tribunale. Potrivit art. XXIII din Legea nr. 2/2013 şi prin excepţie de la dispoziţiile art. 24-25 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă (NCPC), aceste prevederi sunt de imediată aplicare, astfel că dosarele sunt trimise instanţelor care au devenit competente să le judece în fond sau în calea de atac a recursului, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod de procedura civila - taxa auto poluare ContSters215404 ContSters215404 Conf. noului C.pr.civ procesele in contencios administrativ si fiscal (taxa poluare) se vor judeca in prima instanta de Curtea de Apel si in recurs de ICCJ ? ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala dacmoto dacmoto In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)
Competenta materiala - anulare act administrativ serbyo serbyo Buna ziua, Am solicitat Trib. Sc.administrativ fiscala anularea unui act administrativ emis de AFP Ialomita si obligarea AFP la restituirea sumei de 9500 lei. ... (vezi toată discuția)