avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diminuare pensie intretinere 2 minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diminuare pensie intretinere 2 minori

Buna Ziua,

Va solicit sprijinul sau sfaturi cu urmatoarea problema:

Am divortat de sotul meu in urma cu 3 ani iar cei 2 copii ai nostri au ramas in grija si intretinerea mea.
La divort am agreat impreuna (si s-a stabilit de catre instanta) ca el sa plateasca 100 RON/copil - desi salariul lui era de peste 3.000 RON :(
In luna Noiembrie 2012 l-am cheamt in judecata pt majorarea pensiei alimentare la 1/3 din salariul acestuia.
In data de 09.01.13 instanta a decis majorarea pensiei de intretinere pentru cei 2 copii. La aceasta sentinta fostul sot nu a facut recurs insa acum vad ca sunt chemata eu in judecata pentru diminuarea pensiei stabilita doar de cateva zile.
In motivarea noii cereri sotul spune ca si-a incetat relatiile de munca cu angajatorul cu data de 10.01.2013 (ciudat - la o zi dupa sentinta) atasand la dosar decizia de incetare a contractului de munca.

Procesul se va judeca in Aprilie 2013, mentionez lucru acesta intruct la dosar se mentioneaza ca va depune veniturile realizate pe ultimele 6 luni.
Parerea mea personala este ca acesta in continuare lucreza dar poate a schimbat firma sau lucreza la negru, sau cu contract de colaborare. Din pacate nu am cum sa aflu!

Intrebarile mele la care va rog politicos, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns sau orice alt sfat sunt:
1. Ce sanse credeti ca are fostul sot in a avea castig de cauza in noul process de diminuare a pensiei?
2. Cum sa fac sa primesc pensia alimentara macar pe lunile nov/dec 2012 si poate ianuarie13?
3. Daca el nu a facut recurs la decizia de majorare a pensiei – pot obtine pensie si pentru lunile pana la judecarea noului process?
4. Cum as putea sa aflu daca fostul sot mai munceste?
5. In momentul in care fostul sot a introdus noua actiune, decizia de majorare se putea ataca cu recurs – oare de ce a decis avocatul acestuia sa nu faca recurs si a preferat un nou process?

Mentionez ca acesta va fi reprezentat de un cab de Avocatura iar eu ma voi prezenta/reprezenta singura :(

In speranta ca nu v-am plictisit si nici nu v-am rapit timpul prea mult va multumesc pentru timpul acordat si, anticipat pentru raspunsuri sau sfaturi

Cu toata stima
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:35, 10 Septembrie 2013
Sa ne dati si noua pe scurt motivarea cand o aveti... succes!
Buna Ziua,
Daca in data de 10 Aprile ac, s-a pronuntat instanta, aveti idee cand se poate transmite decizia acasa? Din cate am vazut exista un termen de 30 zile, dar nu am primit nimic, m-am dus si la Judecatori dar mi s-a spus ca nu s-a redactat si ca nu exista termen de redactare oficial. Pot sa astepti ani de zile.
Exista o cerere de urgentare a redactarii deciziei - credeti ca imi va fi de folos ?
Sotul spune ca va face recurs dupa primirea deciziei.
Timpul trece si nu am vazut nici o pensie alimentara in tot acest timp.

Multumesc frumos si
O zi frumoasa!
Daca sotul are loc de munca, depuneti o cerere la instanta care a pronuntat hotararea si solicitati infiintarea popririi asupra salariului. Astfel, chiar daca nu ati primit hotararea, instanta va trimite adresa de infiintare a popririi catre angajator, urmand ca acesta sa faca rtinerile si sa vi le vireze. Nu are importanta faptul ca debitorul vrea sa declare recurs, hotararea judecatoriei este executorie.
Buna Ziua,
revin la mesajele anterioare cu un scurt rezumat si, din nou cu rugamintea unui sfat.
Cererea de diminuare a pensiei alimentare a fost respinsa de instanta. Decizia a ramas irevocabila iar termenul de recurs a expirat.
Acum fostul sot (care intre timp nu a mai platit pensia alimentara copiilor, ajungand la o restanta de app. 9.500RON) m-a sunat sa imi propuna semnarea unui act la notar (ACT 1) prin care se oblige sa imi plateasa 600RON (pt ambii copii) / luna in loc de 1.200 RON, argumentand ca nu mai are bani, nici servici (desi este administrator la firma deschisa de mama lui la putin timp dupa intentrea procesului de majorare PA).
Mentionez din nou ca nu am ce sa execut silit intrucat nu are nici un bun pe numele lui.
I-am spus ca nu este nevoie sa facem act scris in acest moment, si sa imi demostreze cateva luni ca se poate tine de cuvant, insa nu vrea sa ne dea nici o PA pana nu semnez acest act.

L-am mai intrebat daca este de accord sa semenze si el un act la notar/mediator (ACT 2) prin care sa renunte la custodia copiilor in cazul in care eu mor  in favorea mamei mele – si a fost de accord –daca si eu sunt de accord sa semenz actul prin care el imi plateste 600 / luna.
A mai adaugat ca daca v-a exista o singura luna in care el nu o sa plateasca cei 600 ron, atunci actul …devine nul.

Intrebarile mele, la care va rog sa ma ajutati cu un sfat/raspuns, sunt:
- Daca facem acest act 1, influenteaza intr-un fel hotararea déjà stabilita de judecator?
- Daca fac act 2, are cum sa il conteste in fata unui judecator?

Nu stiu ce sa fac, din cate am citit pe internet, un process de abandon familial dureaza foarte mult timp si de cele mai multe ori nu are success ( un fel de frectie la picior de lemn pentru el)
Executarea silita nu am la ce bunuri sa fac!

Va multumesc foarte mult

Cu stima,
Actele de care vorbiti nu au absolut nicio valoare..chiar daca veti reusi sa le autentificati la notar.. desi eu nu cred.
Plateste pensia e ok, nu plateste, faceti-i plangere penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare pensie alimentara ema1975 ema1975 Sunt o mama cu 3 copiii actualemente divortata cu o pensie lunara de intretinere in valoare de 3800 RON. Fotul sot a depus depus dosar de diminuare a ... (vezi toată discuția)
Control de la autoritatea tutelara liviaspirea liviaspirea Buna ziua, in urma cu 4 ani am divortat si am in custodie unica un baietel.In urma cu 3 ani, fostul sot a deschis un proces de micsorare pensie alimentara, ... (vezi toată discuția)
Am castigat majorarea pensiei si primesc tot pensia veche. ce e de facut? Livica Livica Pe 7 iunie s-a dat sentinta de majorare a pensiei de intretinere. Pe 10 iunie si 10 iulie am primit tot pensia veche. Sunt sigura ca stie ca a pierdut, chiar ... (vezi toată discuția)