avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj. Recuperare sulta.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj. Recuperare sulta.

Buna ziua la toti,

Am o intrebare mai complicata putin, si din pacate primesc raspunsuri contradictorii.

Tatul meu o fost casatorit cu mama vitrega care a decedat. Dupa moartea ei, fratii ei si tatal meu au fost in procese civile care au durat ani de zile in legatura cu casa. Fratii vor in jur de jumate si au primit de la judecator sentinta ca tatal meu sa le dea lor sulta. Acum este iarasi in apel facut de ei. Intre timp acum vreo 4 ani, tatal meu a construit o alta casa care este pe numele lui si vrea sa ori sa mi-o doneze mie ori sa mi-o vanda.
Tatal meu a intrebat pe cineva care ia raspuns ca fratii pot sa-l execute pe tatal meu in legatura ca casa in litigiu si daca nu scot toti banii de la executie (licitatie), ei pot sa ii traga din pensie si sa vina dupa mine (dupa casa mea primita de la el ori prin donatie ori vanzare) sustinand ca casa mi-a dat-o mie fraudulos stiind ca prima casa (aia in litigiu) nefiind suficient de valoroasa ca sa acopere sulta.

Intrebarea este daca se poate asa ceva, ei sa atace bunurile dobandite individual dupa moartea mamei mele vitrege, si in special vandute sau donate copilului lui. Mi-i se pare ilogic si nedrept.
Cel mai recent răspuns: Adriana Marginean , Avocat 11:28, 12 Martie 2013
Cziffra_virgil a scris:


Precizez inca o data faptul ca in apel se poate repune pe tapet intinderea sultei fata de actualele preturi ale imobilelor, astfel incat, daca tatal Dv. va dori in continuare sa pastreze casa, obiect al partajului, in urma reevaluarii sultelor nu va mai fi nevoit sa vanda si alte bunuri spre a o putea achita.Daca nu va dori sa pastreze casa va putea solicita atribuirea catre un alt copartas sau vanzarea catre terti si atunci dansul va primi sulta!


asa si va face, va dori o re-evaluare de pret. ne vom mai gandi, daca nu va mai dori sa pastreze casa veche sa primesca el sulta.

In fine, nu tot doresc sa tot intreb aceesi intrebare de 100 ori, dar actiunea paulina din partea lor este posibila in scanariul care l-am mentionat mai sus?

si sincer, chiar apreciez acest forum si contrubuabilii lui, din cauza lor, noi oamenii mai putin cunoscatori in acest domeniu mai deschidem ochii.
Decat sa va mai framantati atat dati casa in litigiu fratilor si cereti 50% din valoare sulta de la ei.
S-a solutionat apelul? pentru ca daca nu, puteti solicita efectuarea unei noi expertize pentru a se stabili valoarea de piata a imobilului de la acest moment, cand preturile au scazut.
Este adevarat ca il pot executa silit pentru sulta, insa anularea contractului de donatie sau vanzare cumparare poate fi solicitata considerandu-se ca actul respectiv a fost incheiat cu rea credinta, in frauda creditorilor.
Insa, pentru a putea solicita anularea si pentru ca actiunea lor sa fie admisa este necesar ca debitorul (in cazul dumneavoastra tatal) sa fie insolvabil. Pentru inceput, executarea se va face prin poprire si abia ulterior se trece la executarea prin vanzare a bunurilor imobile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea silita vs vanzare a unui imobil mihai_ambient mihai_ambient un imobil are la baza o sentinta civila de partaj un mostenitor are proprietatea dar si obligatia fata de alti 2 mostenitori de a plati sulta .unul dintre ... (vezi toată discuția)
Refuzul platii sultei pentru imobilul atribuit ioanabest ioanabest Va rog ajutati-ma cu un sfat in cazul de mai jos: in urma succesiunii dupa tata am mostenit 3/4 dintr-un imobil, iar sotia lui tata ( mama mea vitrega) a ... (vezi toată discuția)
Executare silita- partaj giovani giovani As avea si eu o intrebare...in urma unui proces civil de partaj cu fosta sotie,legea mia incuviintat 60/100 mie,iar 40/100 fostei sotii,la care ma astept la ... (vezi toată discuția)